Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emma solodebuterar på Hörnan

Emma Bjurström, 28 år, Stockholm, debuterar på Hörnan med sju verk i olja. Det är ingen tillfällighet att drygt hälften är titellösa.
– Mina bilder föds i första mötet med betraktaren, förklarar konstnären.

Och det är ingen överdrift. Verken är ett måleriskt sökande och utforskande i skapandeprocessen. Här arbetar konstnären i skarpt läge med bildvärldens flyktighet och konstanta motivförändringar under ett lager av nya bilder - tills bara en skärv av vad som en gång var lyser igenom.

Grundidén finns där som en start på processen i en anad skiss. Bilderna på duken tränger in i en egen värld och i sin egen takt - men allteftersom. Kvar finns - kanske - endast en glimt. I Emma Bjurströms måleri finns inga mellanlägen. Bilderna - själva språket - utvecklas ständigt. Men förintas på vägen.

– Det blir liksom inget kvar, menar konstnären. Jag raderar och adderar hela tiden. Lägger till och tar bort.

– Någonstans i detta lager av bilder förlorar jag kontrollen över vad jag en gång väckt till liv, säger Emma Bjurström. Och som en slutlig gest föds cirkeln - en form som jag i några av verken använt för att sätta stopp för målningen och gå vidare. För mig binder cirkeln samman verket och bildar nya föreställningar medan den ursprungliga tillhör det förgångna.