Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emma: Vad skulle hända om Kungen svor?

Annons

För några veckor sedan kom ett mejl från en man som hade synpunkter på mitt språk. Han tycker att mitt språk är bedrövligt eftersom att jag enligt honom svär för mycket. Jag tackade honom för hans mejl och berättade att jag tycker att svordomar kryddar språket, och är bra förstärkningsord.

Jag svär ganska mycket när jag pratar och därför blir det då också naturligt att det slinker in en svordom då och då när jag skriver. Jag använder mig mest av fan, helvete och jävlar. Könsord försöker jag undvika, men ibland slinker det ur munnen. Om jag till exempel slår i huvudet, ni vet så där att det svartnar för ögonen. Eller om jag sparkar i lilltån, då kanske en könsordsramsa far ur mig utav bara farten. Men som sagt, jag försöker hålla mig till de traditionella svordomarna.

Många tycker att svordomar tyder på ett dåligt ordförråd och att vi som svär är osmarta och obildade.

Vad skulle egentligen hända om Kungen eller statsministern svor under ett tal? Jag personligen skulle nog uppskatta det, i alla fall om det används för att förstärka en känsla. Kanske skulle det göra dem mer mänskliga och vanliga?

Som barn får de flesta lära sig att det är fult att svära. När jag hörde Alva som snart fyller tre år säga "för i helvete morfar" då var det omöjligt att inte skratta. Trots det kan jag förstå varför det inte passar sig att barn svär. Men det där är knepigt också, för om barnen vet att det är förbjudna och fula ord blir det ännu mer spännande att använda sig av dem.

Min morbror Mikael som tyvärr inte längre är i livet svor otroligt mycket. Han var varken obildad eller osmart, utan en varm, klok och underbar man. Trots att det gått flera år sedan han gick bort så hör jag fortfarande hans röst och svordomar i huvudet. Jag mår bra av det och jag vill aldrig sluta minnas.

Min morfar svär också mycket, kanske i varannan mening.. om inte i varje. Flera av mina kompisar har sedan vi var små tyckt att han är väldigt rolig att lyssna på.

Det irriterar mig att det anses okvinnligt att svära och att det passar sig bättre för en man. Kolla bara på Miriam Bryant som var med i årets "Så mycket bättre", hon har fått en massa kritik för sitt språk av tittarna. Själv tycker jag att det är härligt att lyssna och se henne prata och gestikulera. Hon pratar högt, svär och skrattar. Typiskt manligt beteende tycker många. Men jag älskar att hon är precis som hon är och inte sitter där tillknäppt och tänker sig för innan hon pratar.

Jag är otroligt förtjust i människor som vägrar anpassa och censurera sig bara för att normen säger att vi ska vara si eller så. Heja, hurra och high five för frispråkiga, bubbliga och charmiga kvinnor som Miriam.