Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En aggressiv lusfluga med många namn

Den aggressiva älgflugan finns nu i stora delar av landet och är främst en plåga älg och rådjur.
Men den angriper även människor.
Varför den spridit sig är det inte någon som vet med säkerhet.

– Det är svårt att säga omdet är klimatet eller om det till exempel är den stora älgexplosionen i landet som gjort att de spridit sig över i stort sett hela landet, säger entomolog Bengt Ehnström och en av Nordens främsta experter på olika insekter.

LÄS ÄVEN: Fäboden är full med älgflugor "Jag har aldrig upplevt något liknande"

I Finland upptäcktes de någon gång i mitten av 1900-talet, men arten beskrivs även av Linné 1758.

För runt 20-30 år sedan fanns flugan bara på några få platser här i landet, men har sedan spridit sig vidare, berättar Bengt Ehnström.

Kärt barn har som bekant många namn. Älgflugan kallas även hjortfluga, hjortlusfluga och älglus (Lipoptena cervi).

I Europa finns 150 arter av lusflugar och i Sverige närmare 30 arter.

Älgflugan är en blodsugande parasit som i första hand lever på stora hjortdjur som älg, hjort och rådjur. Den sprider sig vidare främst med älgar och rådjur.

Flugan har en sugsnabel med små vassa tänder i spetsen och kan med de vassa tänderna skära hål i värddjurets hud och suga upp blod från såret. Honan föder sina larver i älgens päls, viket enligt Bengt Ehnström är unikt i sitt slag.

Larverna förpuppas sedan i pälsen på värddjuret och faller ner på marken där de kläcks året efter. Insekterna börjar söka värddjur efter kläckningen i augusti-oktober. Då börjar flugorna flyga omkring på jakt efter ett värddjur. När de landat på ett värddjur biter de av vingarna och kan aldrig mer flyga igen.

– Det är ju samtidigt som bär-och svampsäsongen och jakten drar igång och då många människor befinner sig i skogen, konstaterar Bengt Ehnström.

Flugorna kan ändå inte använda människoblod för sin utveckling. Men med sina vassa tänder kan de gnaga upp små sår i främst hårbottnen hos människor och orsaka klåda och irritera huden. I dagsläget är det inte helt klarlagt om de spridersjukdomar.

– Mitt råd är ändå att man ska plocka bort dom så fort som möjligt, säger Bengt Ehnström.

Han förklarar att flugan egentligen söker sig till människor av misstag, då de känner värmestrålningen av till exempel en bärplockare eller jägare.

– De har till och med ett speciellt ljud när de kommer flygande mot en, säger han.

Det är främst i marker och där älg och rådjur finns som de aggressiva lusflugorna står startklara att söka sig till ett värddjur eller en svampplockare under svärmningsperiden.. Värst drabbade ärändå älgar och rådjur. På vissa älgar har man hittat tusentals med älgflugor. Det kan bland annat orsaka håravfall och leda fram till att älgar fryser ihjäl.

Älgflugan är inte lätt att få bort när den satt sig fast i fråmst hårbottnen eller gömt sig på annan kroppsdel. Den krabbliknande lusflugan är både flat, tjockhudad och försedd med rejäla klor på sina fötter.

När man väl fått ett tag om den är den nästan omöjlig att slå ihjäl med handflatan. Många har försökt att spola bort de små krypen i duschen och sedan konstaetrat att det inte gett önskvärt resultat.

– Det mesta talar för att det här är något vi får leva med, menar Bengt Ehnström.