Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En av Dalarnas största arbetsplatser - Även plats för landstingets växel

Annons

Christer Måhl styr ljuset, värmen, kylan och han är med och fixar det mesta på Kupolen. Bakom alla butiker så är det Christer och hans kollega Per Sundqvist som fixar det mesta.
På ett år passerar 4,6 miljoner människor genom Kupolen.
"Tunatutten" är inte bara en av Dalarnas största turistattraktioner. Det är också en av Dalarnas största arbetsplatser - 1000 anställda.
Ringer du till sjukvården så hamnar du också på Kupolen.

Efter SSAB i Borlänge, ABB i Ludvika och Falu lasarett är detta den största arbetsplatsen i Dalarna. Och då har vi inte räknat med alla andra affärer i området.
Men det är många arbetsgivare. Totalt bortåt 100, och av dessa är det 80 affärer.

Kyla året om

För att fastigheten ska fungera krävs ett gigantiskt system av kylanläggningar, ventilation, sopsortering och brandskydd.
Christer Måhl och Per Sundqvist är drifttekniker och kan sköta det mesta genom datorn.
- Vi har ett kylbehov i lokalerna året runt. Även på vintern. Det finns så många spotlights i butikerna. Men på baksidan av kylanläggningen har vi en hetsida och där får vi ut värme, berättar Christer Måhl, när vi vandrar i de oändliga gångarna i runt ytterväggarna på fastigheten.

Världens centrum

I dag kan du handla i stort sett allt från smågodis till stora platt-tv på Kupolen. Men här finns också en del arbetsplatser i byggnaden som man kanske inte tror finns. Enkelt uttryckt så finns det en stor kontorsbyggnad på vardera sidan av huset.
Här finns Dagens Nyheters kundtjänst. Här finns telefonväxlarna för landstinget Dalarna, Coop och Telia Sonera. Och är det så att något inbördeskrig eller svältkatastrof inträffar runt om i världen så börjar lamporna blinka på tredje våningen. Här finns nämligen Sidas telefonväxel och kontakterna med Sidas presstjänst.
Företagen Addici och Realici har bortåt 200 personer anställda för telefonväxlarna och till olika kundcentra.
- Man behöver vara stresstålig för att arbeta här, säger platschefen Gudrun Svärd.

Ägare i Frankrike och Holland

Kupolen byggdes 1990 av Siab, och i första hand var det tänkt som en stor mässhall, med en del butiker. I dag ägs köpcentret av företaget Steen Ström som i sin tur ägs av ett franskt och ett holländskt företag. Det holländska företaget är holländska statstjänstemännens pensionskassa.
Johan Forsgren har varit ansvarig för köpcentrat på Steen Ström under några år. Han är självkritisk till hur ägaran hanterat de många företagen på Kupolen.
- Det är en massa bitar vi varit dåliga på. Vi funderar nu på ett gemensamt lunchrum, på solarium och gym för personalen. Personalen är ett konkurrensmedel på marknaden, säger Forsgren.
Det enda gemensamma för de som jobbar i Kupolen är en julfest som arrangeras varje år.

Öppettiderna känslig fråga

Ett av de stora frågeställningarna för de handelsanställda på Kupolen är frågan om arbetstider. Ägarna vill ha det öppet så mycket som möjligt.
För småbutiker med bara någon anställd, kan det bli drygt med öppettiderna. I de större affärerna är man flera personer att dela på den obekväma arbetstiden.
Men det är få affärsidkare eller affärsanställda som vill tala med tidningen om den frågan.
- Alla är tvungna att ha öppet jämt. Det kan vara enormt dyrt med OB. Det är inte så våldsamt populärt i mindre butiker. Det säger sig självt att de blir förbannade, säger Daniel Andersson, ombudsman i Handels.
Sen en tid har Handelsfacket flyttat från föreningarnas hus till lokaler på tredje våningen.
- Vi har kommit så mycket närmare medlemmarna, sen vi kom hit, säger Daniel Andersson.


PER EKLUND
0243-920 28
per.eklund@daladem.se

Mer läsning

Annons