Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En beställning för 700 miljoner dollar lagd

Det är den tyska nätoperatören Transpower som lagt beställningen som motsvarar 5,2 miljarder kronor. Ordern är den största inom kraftöverföring i ABB:s historia och kommer gynna både Ludvika och miljön.

- Vi är mycket glada. Det är ett stort steg framåt som stärker positionen för företaget på marknaden inom förnybar energi, säger Stefan Jonsson, systemområdeschef för Offshore Wind Connections.
Den största delen av produktionen kommer att ligga i Ludvika och Karlskrona och Stefan Jonsson tror att det kommer påverka de lokala verksamheterna. Det är framförallt arbetet på HVDC-sidan som kommer att ligga i Ludvika.
- Vi ser inga nyanställningar men det kommer garanterat gynna sysselsättningen på företaget.

Transpower har beställt en kraftlänk på 800 MW som ska ansluta flera havsbaserade vindkraftparker i Nordsjön till det tyska elnätet på land. Vindkraft till havs är på väg att bli en betydande källa för storskalig produktion av förnybar energi. När dessa vindkraftparker är i drift 2013 väntas de bidra till tre miljoner lägre koldioxidutsläpp per år och ABB ligger i framkant med den växande teknologin.
- Ingernjörsverksamheten börjar i höst. Det är arbetet med systemstudier, konstruktioner och situationen på land och till havs som ska planeras och påbörjas, säger Stefan Jonsson.
Produktionen beräknas komma igång under nästa år och 2012 ska produkten och utrustningen levereras då plattformen ska skeppas ut.

EMY KRÜGER
023-47634
emy.kruger@daladem.se