Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"En chock för mottagningen"

Den första januari nästa år ska gynekologiska mottagningen och specialistmödravården på Borlänge sjukhus flytta till Falun.
– Det var en chock för den här mottagningen eftersom vi fått information om utökning, säger Ing-Marie Eriksson.

Gynekologiska mottagningen i Borlänge har fått ta hand om patienter från Avesta efter nedläggning där. Sedan har den fått veta att även patienter från Ludvika ska slussas dit. Patientantalet beräknas till mellan 4000 och 5000 om året.

Till sist kom beskedet att hela mottagningen ska flytta till Falun.

– Det var totalt oväntat. Borlänge blir barskrapat på läkarkompetens, säger Eva Karlström, barnmorska.

Personalen är samlad till förmiddagsfika i avdelningens kök. De är åtta ordinarie, två läkare, två barnmorskor, två undersköterskor och två medicinska sekreterare. Mellan september och maj brukar distriktsläkare på utbildning tjänstgöra där.

– Vi tänker på våra patienter. Varje dag har vi kontakt med kvinnor som är helt förtvivlade, särskilt de som kommit upp i 70-årsåldern. De ser ingen råd och tycker det är långt att åka till Falun, säger Ing-Marie Eriksson.

Läkarna tar också hand om alla spörsmål från mödravården i vårdcentralen vid sjukhuset. När mottagningen flyttar är det sagt att specialistläkare ska åka ut till vårdcentralerna.

– Finns det specialistläkare som är intresserade av det? frågar sig Eva Karlström.

Jan Christer Sundqvist är överläkare på gynekologiska mottagningen.

– Vi har haft hela biten med specialistmödravård. Vi har bra utrustning och gör små enkla operationer. Det är väldigt rationellt och effektivt. I Falun är det en större organisation, patienten måste beställa tid och komma tillbaka.

Exempel på ingrepp kan vara skrapningar och cystoskopi av urinblåsan. Jan Christer Sundqvist har arbetat i sjukvården sen början av 1970-talet.

– Det är första gången det görs en rejäl nedskärning på sjukvården, en faktisk nedskärning. Det är vi nog först med i Sverige, säger han.

Personalen reagerar mot hur hela frågan skötts av politiker och tjänstemän. De saknar besked om vad som händer med deras egna jobb.

– Det är jobbigt att gå in i en sommarperiod när ingen vet hur det ska bli. Vi vet att barnmorskor och läkare blir inte uppsagda, men hur vår kompetens ska utnyttjas vet vi inte, säger Ing-Marie Eriksson.

Personalen tror det är svårt att påverka något nu när beslutet är fattat.

Eva Karlström har förgäves försökt få kontakt med Borlänges kommunalråd Jan Bohman (S).

– Politikerna borde vara intresserade eftersom Borlänge kommun äger lokalerna. De har investerat för att vi ska ha specialistverksamhet här. De vill ju ha en kommun som är attraktiv, säger hon.