Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En dag med hjärtat i centrum

Länsföreningen HjärtLung Dalarna bjöd nyligen in sina hjärtsjuka medlemmar i Dalarna till Fornby folkhögskola för två föreläsningar som livsstilsförändringar och hjärtsvikt.

Annons

Överläkare Per Lundberg från kardiologen vid Falu lasarett berättade om livsstilsförändring för de med hjärt- och kärlsjukdomar där främsta riskfaktorerna är höga blodfetter, rökning, högt blodtryck, brist på fysisk aktivitet, bukfetma, för lite frukt och grönt, psykosociala faktorer och sömnapnésyndrom.

Länsföreningens studieorganisatör Ann Cathrine Fernå informerade sedan om en app där man kan ha läkarkontakt med sin webbkamera och jämförde med landstingets Dalarnas eget webbaserade system där fördelen är att där finns journalanteckningar att tillgå samt att det också är en kostnadsfråga att tänka på.

Efter lunch berättade sjuksköterskan Lars Karlsson från hjärtmottagningen Falu lasarett om hjärtsviktsmottagning och olika behandlingstyper. Orsak till hjärtsvikt kan bland annat vara hjärtinfarkt, högt blodtryck, hjärtmuskelsjukdom och rytmrubbningar. Lars Karlsson förklarade vilka uppgifter hjärtsviktsmottagningen har och hur vårdkedjan ser ut från primärvård till specialistvård.

De omkring 100 medlemmar som deltog fick även information om hjärtlungräddning från Borlängeavdelningens informatörer som utbildats av Räddningstjänsten Dala Mitt.