Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En dansant kung utan stela leder

King of the floor korades på Cozmoz i helgen.

Och det var ingen städare som tog titeln utan en trimmad breakdansare.

– Hiphopen har varit död i stan i tio år men vi gör ett nytt försök, säger June Hee Han som arrangerat tävlingen.

Annons

Borlänge
Enligt June Hee Han importerades hiphopen från Staterna någon gång på 70-talet.
I ungdomskulturen ingår fyra element:
• Breakdance
• Rap
• Graffiti
• Dj-scratch

På lördagen tävlades i Breaking Battle och Footwork som är olika typer av breakdance. Musiken är bara beat - old school techno beat.

Låter lätt när June Hee Han förklarar. De som gillar att dansa efter Lasse Stefanz gillar inte att dansa till old school techno beat. Säkert påstående.
– Jag är här för att lära mer, säger Samir Sibahi som rest upp från Örebro.

När han värmde på dansgolvet före tävlingen förstår man inte vad mer som skulle behövas. Det var huvudet ner och fötterna upp. Akrobatisk markkänning. Knepig dans för en som med nöd orkar en stilla foxtrot.
Till tävlingen kom dansare från landet, King of the floor får inte en vissen buckla att sätta i bokhyllan utan 5 000 kronor i kontanter och ett andra pris på 3 000 kronor utdelades också. Pengar är ett bra smörjmedel. Det kan vara värt resan.
– Borlänge är mycket hårdrock men det fanns en levande hiphop kultur i Borlänge för 10 år sedan, säger June Hee Han. Det vore kul om vi kunde blåsa liv i den igen.
– Hiphopen är tuff men det är aldrig för sent att börja. Passar alla.
Säger han ja.


Hans Dahlqvist
hans.dahlqvist@daladem.se