Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En enkät blir underlag för att använda elen effektivare

Men hjälp av en enkät ska Falu kommun hjälpa företag att spara energi och att använda elen på effektivare sätt.
– Många kan spara upp till 20-30 procent av energianvändningen, vilket inte alltid är så mycket pengar av produktionskostnaderna men kan läggas på vinsten istället, säger Mattias Ahlstedt, energi- och klimatrådgivare.

I dag jobbar Falu kommun med att ge rådgivning till företag om energianvändning.
Mattias Ahlstedt, energi- och klimatrådgivare, jobbar i Falu kommun sedan tio år.
– De stora företagen har bra kunskap, men de halvstora har sämre koll på sin energianvändning, det vill säga de gör av med energi i onödan.
De stora jättarna Grycksbo, Ericsson och Cederroth har samordnare så de har koll, men de lite mindre har ingen samordnare.
– Allt går av bara farten, det finns inte tid och kraft att ta tag i det här, säger Mattias Ahlstedt.
Tanken med enkäten är att företagen själva ska svara på energifrågor. Den är utskickad till cirka 350 företag i Falun.
– Med en sammanställning ska vi kunna se vilka som behöver hjälp, så de kan minska energislöseriet, säger Mattias.
Åtgärder sätts in och det leder vidare till mindre koldioxidutsläpp. Det kan vara buller från ventilation, fel belysning eller gamla datorer. Eller att släcka innan man går hem.
– Det är stödsystem som är lätta att åtgärda. Dessa åtgärder leder ofta till bättre arbetsmiljö. Det gör att personalen trivs bättre.
Alla kommuner måste ha energiplan. När det gäller luftmiljön i Faluns tätort så har den blivit bättre men fortfarande dålig dagar med inversion. säger Mattias Ahlstedt.
– Oljeanvändandet har minskat mycket, med 70-80 procent.
Istället är det fjärrvärme, bergvärme och pellets. Men transporterna är kvar och det rör sig då om bensin eller diesel.
I dag byggs fler och fler vindkraftverk. Om tio år kan det produceras lika mycket vindkraft inom kommunen som det görs av med under ett år och Falun kan vara självförsörjande. I första hand av vindkraft. Till år 2020 finns det planer på nära 100 vindkraftverk. Men om det blir så många är ännu inte klart.

ILSE BRATTLÖF
023-475 35
ilse.brattlof@daladem.se