Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En familjär fest med variation

Den tredje årgången av den stora Augustifesten hade som en pizzasort skryter med – mer av allt.
Festgeneralerna Lennart Silfverin och Roger Sjöberg hade all anledning att mysa när de strosade runt i vimlet på hamnområdet i lördags, som var den tredje dagen av denna sammanlagt fyra dagar långa familjefest.

Nu var det ju också att lördagen var den dag då Augustifestens utbud kulminerade med allt från The Rockers på Vasatorget scen till beach volley vid Prästa och Öppet hus hos brand­kåren.
Men det här var framför allt dagen då publiken drogs ner till hamnområdet, där farten och motormullret lockade.
Redan vid tiosnåret var det dags för en av årets nyheter, den spektakulära båttävlingen Poker Runs barnklass - eller om man så vill, juniortävlingen.

Juniorerna, max fyllda 15 år, släpptes inte helt fria ut på sjön Norra Barkens vatten.
Inte heller körde de muskelbåtar med dryga 1 000 hästkrafter med siktet inställt mot att samla in spelkort och senare under kvällen göra upp runt pokerbordet.
För de 15 deltagande ekipagen var uppgiften att leta efter klistermärken, som efter avslutad sjöresa avrundades med en pilkastningstävling utanför hamnkontoret.
Dessutom drogs gränsen vid fyra meters båtlängd och maximalt 30 hästkrafter starka motorer.
Och för att få tävla krävdes det att minst en person i besättningen var under 15 år, vilket medförde att de yngsta hade mamma eller pappa med sig.
Om juniorklassen yngsta deltagare, fyraåriga Olivia Larsson, gillade pilkastningen är oklart. Men att hon njöt av båtturen rådde det ingen tvekan om.
– Olivia skrek ”jaaa, jaaa!” när det gick som fortast och båten guppade över vågorna, berättar mamma Anne Larsson när de manövrerar båten till bryggan.
Olivia hade själv inte så mycket att tillägga, men visade stolt upp plastfickan där klistermärkena stoppats ner.

Under söndagen gick Augustifesten i mål, för den här gången.
Då var det frågan om ett mer stillsamt utbud med bland annat bakluckeloppis vid Ovakos parkering, en ångbåtstur till Torrbo och den stora finalen vid hembygdsgården tun tillsammans med Smedjebackens manskör och kafferep med sju sorters kakor.

Harri Sternljung/DT