Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”En fantastisk fest”

Ute var det vintersolstånd och den mörkaste dagen på året.
Men inne i Folkets hus lyste det av glädje runt långborden.
– Fantastiskt, var den samfällda kommentaren från de gäster tidningen talade med.

För andra året i rad bjöd Söderbärkeparet Catarina och Sören Karlén in till stort julkalas för äldre och ensamma.
– Det finns väldigt många som inte kan komma i väg på julbord eller sitter ensamma över jul.
– Det är så kul att göra det här, sade Catarina.
– Det är drivkraften, att man ser alla nöjda och glada, tillade Sören.

Många som var med på festen i fjol har med förväntan pratat om och sett fram emot årets fest, berättade de.
Massor av ideella insatser gjorde festen möjlig. Insatser av paret Karlén, förstås, men även av de människor i byn som kom och hjälpte till med allehanda sysslor under festen.

Mycket viktiga är också sponsorerna som bidrar med maten och här nämnde Catarina Karlén särskilt Fagersta Brukshotell. Vanbo herrgård och Tolvsbo värdshus finns också bland sponsorerna liksom Söderbärke Trafik. Till sponsorerna kan vi nog även räkna musikbandet Retro och en grupp musikelever från kulturskolan.
Klockan var strax efter två på lördagseftermiddagen och paret Karlén såg belåtet på när gästerna, sammanlagt runt 65 personer inklusive serveringspersonal, tog för sig från de synnerligen välfyllda faten.

Köttbullar, skinka, Janssons, revbensspjäll... här fanns ”allt”.
– Ja, och massor av sill och lax och kallskuret, konstaterade Catarina.
De flesta gästerna är bosatta i Söderbärke, men ett par hade rest hit från Smedjebacken och det fanns också gäster från Vad, Korsheden, Vibberbo med flera byar.
– Fantastiskt att de ställer upp och bjuder på det här sättet utan att det kostar något, framhöll Uno Arvidsson från Söderbärke.
– Otroligt bra initiativ. Jätte­bra att folk kan komma ut så de slipper sitta hemma och uggla ensamma. De skulle ju faktiskt kunna ta en symbolisk summa, sade Doris Norström, också hon bosatt i Söderbärke.
– Fantastiskt så de ordnar och ställer. Det är mycket jobb nedlagt för att få till den här festen, sade Tommy Svensson, Smedjebacken, och Ella Nilsson, Söderbärke.
– Det är bra att ensamma får komma ut. Jag ska äta av allt, framhöll Greta Eriksson från Söderbärke.

När man väl var klara med den varma och kalla julmaten, väntade kaffekalas med massor av hembakat. Och när det så småningom var dags att börja bege sig hemåt, fick de som ville med sig förpackningar med julmat. Här skulle inget förfaras i onödan.

Och nästa år?
– Det är svårt att tro att det här skulle vara sista året, funderade Sören Karlén.
– Nu har det ju blivit en tradition, konstaterade Catarina.

Torbjörn Granling
torbjorn.granling@dt.se