Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En fantastiskt rolig och varm film

Recension: Film
Trevligt folk
Premiär: 28 januari 2014
Regi: Karin af Klintberg och Anders Helgeson
Speltid: 1 tim 32 min
Censur: Barntillåten
Betyg: 5
Se även:

TV-INTERVJU med Filip & Fredrik


VIMMEL från galapremiären


FILMTRAILER

Scenen när Patrik Andersson, initiativtagare till det somaliska bandylandslaget, ska göra ett sponsoravtal med Billy Tang på Engelska puben i Borlänge är bland det roligaste jag sett i en svensk film.

Billy Tang är en stjärna i "Trevligt folk". Likaså initiativtagaren Patrik Andersson som åker genom biltvätt för att koppla av och färgar håret rosa i Ryssland samtidigt som han försöker förklara för frisörskan att hans fru brukar färga hans hår hemma; "sometimes we do it on the balcony, sometimes we do it in the bathroom".

Det finns många humoristiska inslag i dokumentären om hur det somaliska bandylandslaget i Borlänge lyckas ta sig ända till VM i Sibirien. Samtidigt tar den så klart tar upp ett inte så humoristiskt ämne; integration och rasism. Men Filip, Fredrik och de övriga har lyckats blanda allvaret, humorn och värmen på ett ypperligt sätt.

Det är svårt att inte få tårar i ögonen till exempel när en av spelarna i det somaliska bandylaget ringer hem till sin mamma i Somalia, som han inte sett på många år, och berättar att han ska börja spela bandy. Mamman har ingen aning vad bandy är, han försöker förklara att man åker runt på en is med skridskor och slår på en boll. "Varför gör man det?" undrar mamman.

Det är kärlek, sorg, humor och alla känslorna på en och samma gång.

Filmen klipper mellan att somalier i laget bjuder på fasansfulla berättelser om hur kriget och katastrof drabbat dem, och borlängebor som tycker det får vara nog nu, att det har kommit för många invandrare hit. Filmen visar motsättningar, tar upp problem, men är främst en glädjefilm, en film man blir varm av.

Kanske påverkas jag som borlängebo, det är ju extra kul att se filmer från "hemma" liksom, men den här skapelsen ska ha toppbetyg rakt av. Gå och se.