Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”En folkkyrka i förändring”

Annons

– Gagnefs kyrka är –  på gott och ont och av ekonomisk nödvändighet – en folkkyrka i förändring.Så kommenterar kyrkoherde Leenah Malmi Pauser och pastoratets kyrkonämnds ordförande Elsa Spännar kritiken.
– Vi har full förståelse för att människor reagerar. Processen är smärtsam även för oss, förklarar de.

Svenska kyrkan och inte minst de tre församlingarna i Gagnefs pastorat är mitt uppe i en stor förändringsprocess.
– Vi försöker att så smidigt som möjligt genomföra centrala beslut på en lokal nivå, säger kyrkoherden.
– Som så ofta är det ekonomin som styr. I takt med att medlemmar blir färre och skatteintäkterna minskar måste vi anpassa verksamheten, fortsätter Elsa Spännar.

Leenah Malmi Pauser tillägger att den pågående organisationsförändringen syftar till att slå vakt om en folkkyrka ”med låga trösklar, stor öppenhet och bra mötesplatser för människor i alla åldrar”:
– För att klara det måste vi våga förändra och modernisera. Och under den här processen, som vi ska försöker klara av på 18 månader, försöker vi inte bara spara, utan också utveckla och förnya.
Sedan i somras har hela organisationen genomlysts. En grupp förtroendevalda med representanter från alla tre församlingarna har därefter tagit fram ett förslag till ny organisation, ett förslag som kommer att hanteras i enlighet med gällande lagstiftning.
– På plussidan innebär det att verksamheten i pastoratet organiseras i fem olika delar, att ansvaret delegeras och att vi värnar om de tre församlingarnas särart, berättar kyrkoherden.

I ett första steg bantas organisationen – främst på den administrativa sidan, vilket sänker kostnaderna med närmare 2 miljoner kronor. Det möjliggör verksamhetssatsningar på 1 miljon. Bland annat kommer expeditionsservicen att förbättras och diakonin i Mockfjärd att utvecklas.
– Det negativa är att 2,5 tjänster försvinner. I det ligger att körledartjänsten i Gagnef försvinner och att de tre kantorerna, vars tjänster utökas, ska leda körerna och samtidigt få större möjligheter att samverka och att fördela jobbet mellan sig.
Elsa Spännar betonar att personalen varit delaktig i processen och att anställda också ser fördelar med förändringarna.
– Men vi är medvetna om och beklagar att arbetet tagit mycket av vår kraft och att informationen kanske inte nått alla, säger kyrkoherden, som berättar att det kommer att genomföras ett öppet informationsmöte.

Kent Olsson/DT