Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En fyrtioårig karriär som tomte går bara på landsbygden

Snabba, drivande skyar över byn men mildväder. Hela dagen i går dråsade det ner snösjok från tak. Min hund hoppade till av förskräckelse.

Jag pulsade genom skogen på en promenad och kom tillbaka utmattad: tung, smältande snö. Byvägen är som en skridskobana. Jag drog på mig gummistövlarna, skulle bara ut med soporna, och höll på att slå en volt.

Det är underliga temperaturväxlingar. Men landsbygden är det underbara ställe där vädret förnims och känns. På gården vädrar jag vedlukten som driver genom byn.

Känns inte som att det ska bli en vit vinter i år. Utanför Ica mötte jag en tomte. I över fyrtio års tid har han på julafton gått runt i gårdar och delat ut julklappar. Han sa: Jag har aldrig sett Kalle Anka på julafton! Det är också underbart landsbygdsliv. I en storstad eller i ett villaområde finns det aldrig så täta band mellan husen att det räcker för en fyrtioårig tomtekarriär!

***

Sent på kvällen, hemkommen efter ett möte i Brostiftelsen, tittar jag på SvT Play – för att se Uppdrag Granskning reportage om svenska FRA:s samarbete med det amerikanska spionorganisationen NSA. Jag ser programmet i min I-pad. I princip är samma i-pad en kamera riktad mot mig själv där jag sitter i en fåtölj i en by i Dalarna: I princip skulle en tjänsteman på NSA på andra sidan Atlanten kunna veta att det är detta jag precis nu gör.

Sverige är inte neutralt och Sverige är inte alliansfritt. FRA:s samarbete med USA tycks gå över huvudet på riksdagen. Det äcklar mig.


***

Bulvaner? Jag var tvungen att efteråt titta på nätet vad det är för något. Grannen Anders stod i sin snickarbod och målade på några fågelliknande attrapper i trä – röda fläckar på huvudet, något vitt på ryggen. För orrjakten! Tydligen sätter sig fåglarna nära dessa attrapper.

På nätet ser jag att dessa lockbeten kallas för bulvaner. Sådant får man bara veta på landsbygden.

Göran Greider
goran.greider@daladem.se