Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En hållbar gruvnäring för fler jobb i Dalarna

Idag jobbar ca 700 personer i gruv- och mineralnäringen i Bergslagen, varav de flesta i Dalarna. Prognoser pekar på att behovet av arbetskraft kommer att öka kraftigt i framtiden. När starten av gruvorna i Grängesberg, Blötberget och Håksberg kommer igång, beräknas 1450 personer vara verksamma inom gruvnäringen. Till detta skall läggas jobben som skapas i servicenäringar och inom offentlig sektor.

Det är en fantastisk utveckling – som också innebär en hel del utmaningar. Byggandet av bostäder, förskolor, infrastruktur och mycket annat måste hänga med när avveckling vänds till utveckling. Vi ska skapa attraktiva samhällen och bruka vår mineralresurs på ett långsiktigt hållbart sätt. Därför lanserar regeringen Sveriges mineralstrategi. Strategin innehåller 19 åtgärdspunkter och omfattar totalt 50 miljoner kronor.

Mineralstrategin kommer, tillsammans med Region Dalarnas ”Tillväxtpaket Ludvika”, att bli ett bra verktyg för att möta en expanderande gruvnäring. Strategin fokuserar på fem områden som bland annat handlar om dialog, tillväxt, konkurrenskraft, infrastruktur och kompetensförsörjning.

Ett exempel på en åtgärd som kommer att vara viktig för Dalarna och Bergslagen är att Boverket nu ska se över vilka hinder som finns för ökad bostads-produktion och vilka erfarenheter som finns av kommuners hantering av bostadsbyggande, kopplat till gruvnäringens expansion.
Ett annat exempel är att SGU ska leda ett projekt för att öka kunskapen om geologi. Tillsammans med näringen ska man synligöra branschen som arbetsplats. På sikt är detta grundläggande för att öka branschens attraktivitet och möta den stora efterfrågan på arbetskraft som vi nu ser.

Sveriges mineralstrategi kommer att stärka Dalarna och Bergslagen. Utöver de åtgärder som presenteras i strategin ska man inte glömma bort allt som görs i forskningspropositionen, där gruv- och mineralnäringen särskilt lyfts fram. Infrastrukturpropositionen med kraftfulla satsningar på gruv- och mineralnäringen.

Men också arbete som nu görs kring översynen av vissa delar i miljöbalken och den utredning om undersökningstillstånd och arbetsplaner som just nu är på remiss.
Regeringen lanserar nu dessutom projektet NordMin som ska koordineras från Luleå Tekniska Universitet. Inom ramen för ett treårigt program ska de nordiska ländernas universitet och högskolor, företag och forskningsinstitut genomföra gemensamma forsknings- och innovationsprojekt för att stimulera till grön tillväxt inom den nordiska gruv- och mineralnäringen. Finansieringen på över 11 miljoner kronor per år kommer från Nordiska ministerrådet.
Detta är några av de initiativ som regeringen tar för att stärka och försvara Sverige, och inte minst Bergslagen, som Europas ledande gruv- och mineralland. Det är viktigt för en hållbar utveckling och det är viktigt för att skapa jobb och tillväxt i alla delar av landet.

Annie Lööf,
Näringsminister(c)
Anders Ahlgren,
riksdagsledamot Dalarna (c)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel