Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En heldag med kolbullar och tjära

På lördag blir det en heldag på Finnmarken i Vansbro kommun med allehanda inslag med direkt koppling tillbaka flera hundra år i tiden. Det blir både kolmila, tjärdal och kolbullar, som sköljs ner med enbärsdricka.
– Alla är välkomna till Digerliden, säger Roland Axelsson, en av arrangörerna.

På lördag arrangerar föreningen Borta med vinden en familjedag på Nås finnmark, närmare bestämt hemma hos Roland Axelsson i Digerliden. En plats som han ständigt längtar till och som han använda som vattenhål när han var yrkesverksam. Numera är han pensionär och jobbar med att bevara gamla tekniker och traditioner från den tiden när finnarna befolkade skogarna i dessa trakter.

– För många år sedan höll jag på och röjde i närheten av huset och plötsligt fick jag se något som fångade mitt intresse, det var en gammal tjärdal, men den hade säkert inte varit i bruk på 100 år, berättar Roland Axelsson.

Han rensade upp på platsen och återställde tjärdalen så mycket han kunde, men vissa delar hade ruttnat bort under alla år och fick tillverkas nytt. Sedan dess har han i gång tjärdalen varje år.

– Nu är den laddad och klar och på fredag morgon tänder jag och då ska de första dropparna tjära komma ett dygn senare, lagom tills att folk kommer hit, poängterar Axelsson.

Under eftermiddagen blir det en rad attraktioner för besökarna att titta på, dels tjärdalen, men även en vanlig mila som vänner till Roland laddat lagom till lördag. Det kommer att serveras kolbullar och enbärsdricka, kaffe och smörgås. För den musikaliska delen svarar Mylla med Byns Mats. För den mer kunskapstörstande delen av publiken finns Bengt Ehnström och Anders Berglund på plats.