Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En helhetsblick på vindkraften

En hel dags seminarium kring vindkraftens påverkan på människor, djur och natur – det bjöd Länsstyrelsen Dalarna in handläggare och beslutsfattare till på tisdagen.

I Teknikdalen hölls föreläsningar av forskare och representanter från Vindval, bland annat.

Seminariet arrangerades av Länsstyrelsen tillsammans med statligt finansierade Nätverket för vindbruk, samt projektet Vindval.
Vindval är ett forskningsprogram av Naturvårdsverket och Energimyndigheten i samarbete och ska pågå till 1 juli i år. Naturvårdsverket driver projektet, medan Energimyndigheten är finansiär.
Under förmiddagen fanns forskarna Martin Green och Jens Rydell på plats i föreläsningssalen, för att bland annat berätta om vindkraftens påverkan på fladdermöss och fåglar.

Karin Hammarlund fortsatte genom att förklara vindkraftens effekter i relation till människors intresse, hur vi upplever förändringar i landskapsbild och historia.
Traditionell vindkrafts-planering har utgått från vad man vill undvika att påverka, från en form av uteslutningsmetod, där man väljer bort platser för vindkraftverken för att till slut hitta ett alternativ där vindkraftsverket gör så liten ”skada” som möjligt.
– Har man tur hittar man ”gluggar” i landskapsbilden där man kan tänka sig att placera dem, har man ytterligare tur så blåser det där, konstaterade hon.

Det blir ett fokus på vad man inte vill göra, istället för att ta fasta på vad man vill åstadkomma.
– Man jämkar sig fram, men det kan aldrig skapa mervärden, förklarade hon innan hon gick över till att prata om hur man kan ”vända på steken” och förbättra områden med hjälp av den gröna energiformen.
Karin Hammarlund, som i botten är kulturgeograf, började redan 1987 undersöka människors attityd till vindkraft. För åhörarna i Teknikdalen berättade hon bland annat om hur man gick tillväga för att få lokalbefolkningen i Uddevalla att känna sig delaktiga och uppleva att beslutsfattarna lyssnade på deras åsikter och uppfattningar inför etableringen av ett vindkraftverk.

Samråd och kommunikation är viktigt, liksom en holistisk syn på landskapet ur historiskt och kulturellt perspektiv, menar Hammarlund som rådde beslutsfattare och projektörer att låta allmänheten vara tydligt delaktiga i processer redan från början.
– Man måste visa hur de kommer in och hur man kan återkoppla till dem. Kan man inte göra det, för det blir som att bjuda in för att visa hur lite människor kan påverka, förklarade Karin Hammarlund.
Under eftermiddagens seminarier pratade Vindvals Ingrid Johansson Horner runt vindkraftens påverkan med fokus på hälsa och ohälsa och Matilda Schön berörde riksintressen bland annat.

Lena Relte