Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En helt annan tårta till Åkesson!
Men känsla och förnuft är två olika saker. Skulle jag själv få en tårta i ansiktet vet jag hur jag skulle reagera: Jag skulle, hur mycket jag än gillar tårta, bli asförbannad och förmodligen känna mig full av vanmäktig raseri.

Sverigedemokraterna hade alltså slagit upp några tält på Nytorget på Södermalm i Stockholm för att Jimmie Åkesson skulle signera sin bok och bjuda på kaffe och pepparkakor. De hade polistillstånd för det. Ett antal demonstranter samlades samtidigt på platsen men såvitt jag vet – och enligt vad polisen säger – så var det inte någon särskilt stökig stämning. Att en kvinna kunde ta sig fram till Åkesson med en tårta i beredskap är smått förunderligt. Säpos bevakning av politiker är, ända sedan orden på Olof Palme och Anna Lindh, alltid en infekterad och notirskt svår fråga. Men att kroppsvisitera folk på ett torgmöte går helt enkelt inte. Då går demokratin under.

Hur ska Sverigedemokraterna bekämpas? Jag har blivit alltmer övertygad om att den sämsta strategin är att störa deras demonstrationer. Det ger bara partiet mer uppmärksamhet och de får alltid en chans att dagen efter i medierna framstå som de allvarssamma och ordningsälskande politiker de vill utge sig för att vara. De olika angrepp och attentat som sverigedemokrater utsätts för runtom i landet är inte bara beklagliga utan också direkt kontraproduktiva. Varje gång det sker träder ledande sverigedemokrater fram med änglalik uppsyn, varvid partiets arv av järnstänger och våldsam rasistisk rörelse kommer i skymundan.
Visserligen är det för starkt att säga att de blir martyrer för sin sak, men den inre sammanhållningen i detta parti stärks av de där angreppen samtidigt som ett antal mer eller mindre vanliga väljare kan fatta sympati för dem.

Ge fan i Sverigedemokraterna! Det är min uppmaning till alla unga vänsterradikaler som är besatta av att markera mot dessa rasister. Visst förstår jag ilskan som många unga vänsterradikaler känner mot Åkesson och hans parti. Jag avskyr dessa sverigedemokrater. Jag betraktar dem som ett slags överhetens parti. De går klassamhällets ärenden när de ställer en del av den breda arbetarklassen mot en annan del av samma breda arbetarklass. I riksdagen röstar de nästan alltid med Alliansen. SD är ett klassiskt högerparti och ska behandlas som ett sådant: Berätta vilkas ärenden de ytterst går!
Många av SDs mest engagerade anhängare är utpräglade haverister och har hämtats från skikt som de vanliga högerpartierna inte vill veta av längre. Men många av dem som röstar på SD är svårt missnöjda människor som politiskt har hamnat där de hamnat därför att arbetarrörelsen numera är så fruktansvärt svag och inte förmår berätta hur maktsammanhangen ser ut, varför det finns arbetslöshet eller varför välfärdssystemen försämras. Sådana missnöja människor lägger då skulden på invandrare för att de helt enkelt inte får höra några andra förklaringar till varför samhället ser ut som det gör.

Varje rörelse som sitter i riksdagen har rätt att ostörda hålla sina möten och det är bara sverigedemokraterna själva som tjänar på att de attackeras eller att deras möten störs. Att det oftast är unga vänsterradikaler som demonstrerar mot sverigedemokraterna är i sig inte problemet – skulden ligger hos de etablerade politiker som släppt upp arbetslösheten till de nivåer den ligger på och som accepterat att den sociala tryggheten urholkats. Skulden ligger dessutom hos alla de vanliga väljare som är för lata för att orka engagera sig politiskt. Ja, den ligger hos alla oss vanliga människor som på arbetsplatser, på busshållplatser eller i olika slags möten med folk låter det främlingsfientliga snacket passera utan att vi säger ifrån.

Det är således bättre att i present till Jimmie Åkesson ge en tårta på vilken det står: Tack för allt ni gör för att försvaga löntagarna och den breda arbetarklassen i detta land och sedan hälsa från Svenskt Näringsliv, Timbro och alla storbanker man kan komma på. Så ska tårtor avsedda för Sverigedemokraterna serveras.

Göran Greider
goran.greider@daladem.se