Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En hjälp att ­hitta vägen ut

Nu finns det hjälp att få för den som är arbetslös, kanske nästan har gett upp och inte vet var man ska vända sig. Hjälpen finns i Fyrsteget.

– Det är många, svarar Fyrsteget projektledare Eva Törnblom på frågan om det finns avestabor som behöver Fyrsteget.
Det handlar om människor som kanske varit arbetslösa länge och inte känner att de får den hjälp de behöver för att komma vidare i ­livet. Kanske har man varit i kontakt med många myndigheter och hamnat mellan stolarna.

Kanske vet man inte var man ska vända sig. Det kan också vara så att man behöver arbetsträning eller social träning för hitta sin väg att komma vidare.
– Till oss behöver man ingen remiss, man kommer hit och bokar själv en tid, säger Eva Törnblom.
Det ska vara enkelt att komma till Fyrsteget. Man går in på biblioteket och tar trappan upp till SIVA.

SIVA är kommunens organisation för samverkan, integration, vuxenlärande och arbetsmarknadsenheten.
På Fyrsteget får man träffa ett team som kan hjälpa till att hitta rätt. Tillsammans kommer man fram till vilken hjälp som krävs, man får lotsning att komma rätt och Fyrsteget kolla också att man faktiskt får hjälp.
– Vi ska inte ta över ­arbetsförmedlingens eller försäkringskassan jobb, ­säger Eva Törnblom. Vi ska komplettera den verksamhet som finns.
Tillsammans med teamet får man kartlägga sina ­behov och planera nästa steg.
– Det kan vara några steg på vägen för att nå målet, säger Eva Törnblom.

Målet är studier, arbete, egen försörjning.
Alla resurser som behövs ska finnas på Fyrsteget: ­Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, psykiatrin, beteendevetare och en livsstilscoach.
Eva Törnblom förklarar att en livsstilscoach finns för att kunna se alla aspekter på livet. Det kan handla om att man behöver hjälp med kost, sovvanor eller motion.
– Individen ska vara i ­fokus, alla är olika, säger Eva Törnblom. Man måste se människa som en helhet. Är man inte redo för arbete eller studier erbjuder vi samtal individuellt eller i grupp.

Det finns flera alternativa vägar för att hitta fram. Fyrsteget har flera resurser, ­Visentparken är en, en annan en verkstad i Koppar­dalen för tillverkning. ­Lokalt näringsliv och föreningar är andra resurser.
Man behöver inte vara inskriven någonstans för att komma till Fyrsteget.
På fredag 13/9, är det ­öppet hus. Alla är välkomna för att få veta mer om Fyrsteget.
– Jag tycker att Avesta har modiga politiker som satsar pengar på den gruppen människor som står längst bort från arbetsmarknaden, säger Eva Törnblom. Det är annars den sortens verksamhet kommunerna brukar spara bort.

Själv kommer hon från ­arbetsförmedlingen, senast i Stockholm. Hon är beteendevetare i botten och saknade den direkta kontakten med människor, och tycker att arbetet med Fyrsteget är det hon har längtat efter.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se