Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En intressant tolkning av Dan Andersson

Vårdagjämning, med snö i luften och bitande kallt.Trots vädret hade ett 70-tal medlemmar vågat sig ut för att besöka Coriandergården i Säter där SPF i Tuna-Säterbygden hade månadsträff.

Det var många som sett fram emot att få höra Jörgen Dicander tolka Dan Andersson. Jörgen gjorde en annorlunda och mycket intressant rolltolkning. Genom berättande, fiolmusik och sång fick man följa Dan Anderssons liv från födelsen för 125 år sedan fram till hans tragiska död.

Dans far, som var med i Evangeliska Fosterlandsstiftelsen och ibland predikade i Finnmarken, var noga med att lära honom hur han skulle leva sitt liv. Dan fick lova att leva ett nyktert liv, men det löftet kunde han tyvärr inte hålla. Modern sjöng andliga sånger till cittra, vilket nog inspirerade till Dans visdiktning. En natt i september 1920, efter en kväll på krogen, dog Dan Andersson av cyanväteförgiftning på ett hotell i Stockholm. Om han hållit sitt nykterhetslöfte hade det nog inte slutat så illa. Jörgen Dicander fick publiken att se sidor av Dan Anderssons liv och diktning med nya ögon.
Ove Strid från SPF i Leksand informerade om en kommande resa till Skottland