Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”En lek på blodigt allvar”

Med inte mindre än fyra pokaler kom Erika och Michelle Söderman hem från rallytävlingen Härjedalsbrickan i Sveg i helgen.

Nu leder tvillingsystrarna från Mora hela Hälsingeserien.
– Jag är väldigt nöjd. Vi vann med en minut ner till tvåan. Det är mycket, säger Michelle, som är kartläsare.
– Jag är nöjd också för att det var första gången vi skrev egna noter (kartläsarens anteckningar) som vi vann på. Jag tror att det var första gången som Erika litade på egenskrivna noter, fortsätter Michelle.
Erika medger att det känns tryggare med officiella noter.
– Men nu visste jag att det var väldigt rakt.

Vägledd av Michelle körde hon med bra fart genom banan och kom in på en tid som räckte till vinst i klassen C, grupp E. Nu leder de hela Hälsingeserien i sin klass. Dessutom fick systrarna varsin pokal för att de vann tjejklassen – där de var själva.
– Det finns de tjejer som tycker att tjejer och killar ska tävla var för sig, men det tycker definitivt inte jag, säger Michelle.
Erika instämmer. Dels blir klasserna så små, eftersom det ännu är färre tjejer än killar som kör rally. Dels är det inte kroppsstorlek eller andra fysiska egenskaper som mäts – det avgörande är förarens förmåga att hantera bilen, kartläsarens förmåga att läsa och förmedla viktig information i en stressig situation och inte minst samspelet dem emellan.

Erika och Michelle Söderman förbereder sig mentalt inför varje tävling men på olika sätt.
– Jag är mer klassiskt nervös. Jag gör så att jag sätter upp scenarier så att jag är förberedd på allt, säger Michelle och tillägger:
– Förut var jag hemskt nervös och förberedde i en vecka innan, men nu räcker det att jag gör det på väg till tävlingen. Då går jag in i min bubbla.
När tävlingen väl är i gång, är Michelle lugn och fokuserad.
Erika känner sig över huvud taget aldrig nervös.
– Men jag märker att jag blir väldigt lättirriterad och arg. Det kommer oftast dagen före. Får jag inte den känslan så går det oftast inte bra.

Vad är egentligen grejen med att köra rally?
– Det är en extrem sport, säger Michelle.
– Det är en lek på blodigt allvar, säger Erika.
– Det jag tycker är häftigast är att man kan åka så pass fort och samtidigt läsa noter och känna samspelet, säger Michelle.
– Och så måste något hända. Det måste bli någon situation för att det ska bli extra roligt, tycker Erika.

Tävlingssäsongen i rally pågår nästan året runt, med undantag för skiftet mellan höst och vinter respektive vinter och vår. Om två veckor kör systrarna Söderman sin nästa tävling: tvådagarsrallyt Stjärnsvängen i Sundsvall.

Jennie-Lie Kjörnsberg