Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En lekfull och trygg barndom

Förskolan och barnomsorgen är första steget i ett livslångt lärande. Genom att väcka nyfikenhet och utveckla sociala färdigheter läggs grunden för ett aktivt liv.

Annons

Vi behöver:√ öka antalet utbildade vuxna per barn i förskolan och på fritids
√ att kommunerna ska tillhandahålla barnomsorg på obekväm arbetstid
√ att FN:s barnkonvention ska bli svensk lag och att barn ska vara med och utforma samhället.

Ett land som inte satsar på barnen, växer sig sällan starkt. En satsning på framtida generationer är den bästa investering vi kan göra.
Sedan 90-talet har Sverige genomfört nedskärningar i skolan, förskolan och på fritids. Barngrupperna är ibland så stora att personalen inte hinner med att bedriva bra pedagogisk verksamhet.
I kontrast till denna utveckling prioriterar Vi en barnomsorg med hög kvalitet i hela landet och att den är anpassad efter föräldrars olika arbetstider. Verksamheterna behöver fler fritidspedagoger och utbildade förskolelärare samt tillgång till genuspedagogik och gröna områden.

Satsningar på framtida generationer är den bästa investering Sverige kan göra. Politiska beslut bör föregås av en barnkonsekvensanalys. Ungdomar behöver få större inflytande i samhället.
Miljöpartiet vill stärka barns rättigheter, sänka rösträttsåldern till 16 år och att alla politiska beslut först ska analyseras utifrån hur de påverkar barnen.
Föräldrarnas inkomst ska inte vara avgörande för barnens möjligheter.
Samhället måste särskilt satsa på stöd till familjer där det förekommer våld, droger eller psykisk ohälsa. Detta kräver en hög prioritering hos de enskilda kommunerna.

Börje Nahlbom
Miljöpartist och Fullmäktige-ledamot i Gagnef kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel