Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"..en makalös maskin byggd på kyrkorgel"

Den gör ljud och musik och gärna tillsammans med den som lyssnar. En skapande maskin som har sitt ursprung från Örnsköldsviks Missionskyrka. Visserligen är orgeln mycket modifierad av Olov Ylineenpää och Jens Peterson-Berger, men grunden finns i gudliga pipor i bleck och bas i trä.

Om den där inledningen var mycket att ta in i all hast så vänta bara på att möta den live på Avesta Art i sommar. Inprogramerad och nyskriven musik ska orgeln ljuda under sommarens utställning.

Om man till äventyrs vill lägga till något eget till musiken är det bara att ta plats på en matta som fungerar som ett tangenter och prova sig fram och skapa sin egen konstmusik.

Olov Ylineenpääs och Jens Peterson-Bergers orgel kan knappast låta sig beskrivas till fullo. Det är inget litet projekt i Verket. Det ger den gamla hyttan och slagstensväggar en sakral prägel.

De båda konstnärerna, Olov Ylineenpää respektrive Jens Peterson-Berger, är konstruktören och datavetaren respektive musikern och kompositören.

Det var en annan maskin döpt till Ajda som gjorde att de båda blev inbjudna delta i sommarens Avesta Art. Ajna , en musikmaskin också det, kunde höras och ses på Elektronmusikfestivalen I Norberg förra året och Avesta Art ville gärna ha den med denna i sommarens visning.

När Jens Peterson-Berger och Olov Ylineenpää besökte verket inspirerade det till att göra något än mer spektakulärt.

– Miljön här tände oss enormt, säger Ylinenpää.

Som grund hittades en orgel i Örnsköldsviks missionskyrka som var till salu.

Orgeln har tolvstämmor som nu i sommar kommer sätta ton på Verket.

– Det var elva stämmor ursprungligen, berättar tonsättaren Jens Peterson-Berger. Till detta har vi lagt till en egen stämma. En vokal-stämma som ska vara lik den mänskliga rösten i omfång. En slags talsyntes.

Orelns ombyggnad är byggd speciellt för Avesta Art och de båda har arbetat med projektet sedan jul. På plats i Avesta har de jobbat sedan drygt två månader tillbaka.

Men varför bara nöja sig med orgelpipor? Det ena föder det andra och så har piporna pyntats med strutsplymer från strutsodlingen i Borlänge. Tanken är att plymerna ska bölja förföriskt till orgeltonerna och besökaren ska kunna antingen bara lyssna på nykomponerad musik eller också kasta sig över en matta och trampa fram ett eget tillägg.

Dessutom är hela rummet en installation där vit krossad sten leder fram till ljudaltaret.

Den som vill höra den ursprungliga Ajda kan göra det genom en länk på YouTube. Man kan söka på "iskogenibland" eller www.youtube.com/iskogenibland