Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En man gripen - togs på bar gärning


Falun har drabbats av bedrägliga mattförsäljare. Bedragare utger sig för att vara släktingar till den i Falun välkända mattförsäljaren Hosein Darban, och lurar sedan äldre människor att köpa syntetiska mattor för tiotusentals kronor. En person kunde gripas under måndagen, men polisen räknar med fler involverade.

En man åker hem till äldre personer i Falun, och ljuger om att han är son till Hosein Darban som haft en mattaffär i Falun sedan 1973. Bedragaren säger att han säljer äkta mattor till bra priser, men i själva verket är det billiga mattor i syntetmaterial. Polisen fick in fem anmälningar med liknande scenario under måndagsmorgonen, och fruktar att antalet anmälningar kommer att öka drastiskt.
- Vi kunde gripa en man i en lägenhet hemma hos en målsägare under måndagen, säger Anders Stikå på Falupolisen, som utgår ifrån att det finns fler inblandade.
- Vi söker fortfarande en medelålders man med stor kroppsbyggnad och kort svart hår som kör en ljusblå Mercedes, säger Anders Stikå.
På Hosein Darbans mattaffär råder förtvivlad stämning. Han berättar att telefonen aldrig tidigare gått så varm som nu.

- Jag har haft många kunder i hela länet under de 40 år som jag har sålt äkta mattor. Nu raseras mitt rykte på nolltid, säger Hosein som precis har tröstat en gråtande äldre dam.
- Det känns fruktansvärt att banditerna lurar gamla människor på min bekostnad, fortsätter han.
De som har ringt Hosein Darban uppger att de betalat mellan 1000 och 50000 kronor för mattor som i Hoseins ögon är "skräp".
- Om man själv är med om den beskrivna situationen ska man höra av sig till polisen omgående, säger Anders Stikå.


MATTIAS GÖTHBERG