Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En märkvärdig handbok om silversmide för 300 år sedan - nu i nytryck

/
  • Tack vare Staffan Nilsson finns Åke Rålambs handbok Utaf Adelig Öfning i nyutgåva.
  • Originaltexten i tysk 1500-tals frakturstil gör boken synnerligen svårläst.

För 320 år sedan utkom Åke Rålambs handbok och unika beskrivning om hur silversmidet gick till en gång i tiden och som "wisar fullkomligen alt hwad en gullsmed och gullarbetare och dess werk angår". Nu har den drygt 300 år och bortglömda skriften - Utaf Adelig Öfning - dammats av och utkommit i en translerad nyutgåva av faluförfattaren och silversmeden Staffan Nilsson.

Annons

I dag är boken extremt sällsynt och finns i endast en handfull bevarade exemplar åt eftervärlden - samtliga dessutom i säkert förvar i svenska biblioteks arkiv.

Boken på drygt 150 sidor (Kulturpoolen) återges i faksimil med originaltexten given ena sidan uppslaget och den andra för Staffan Nilssons egen översättning och tolkning.

Själva texten är svår att tyda för en nutida läsare: meningsbyggnad och stavning följer inga vedertagna grammatiska språkregler och typsnittet är i tysk 1500-tals frakturstil eller gotisk stil. En tryckstil som användes till mitten av 1800-talet.

Att den medeltida frakturen inte varit alltför enkel att tämja medger författaren:

– En hel del av Rålambs ord och uttryck kan vara vanskliga att tyda och förklara. Han blandar friskt mellan 1600-tals svenska, yrkesspråk och latin.

För säkerhets skull har Staffan Nilsson tagit hjälp av korrekturläsaren, språkvetaren och modersmålsläraren Pertti Nyberg.

För att kunna läsa denna skrift med behållning krävs ett synnerligen stort intresse för, inblick i eller praktisk kunskap om ädelmetallsmide. Och vem är då bättre skickad att ge en modern analys av den gamla handboken än just Staffan Nilsson med långt förflutet yrkesliv som silversmed och synnerligen gedigna kunskaper inom hantverket.

Ur ett kulturhistoriskt perspektiv beskriver Åke Rålambs ett hantverk som fortfarande existerar men som i dag långsamt håller på att försvinna och endast utövas av en handfull smeder i landet.

– Och det är en märklig företeelse, konstaterar Staffan Nilsson.

LÄS ÄVEN: Vem hängde den mystiska gåvan på Ernst Rolf-gårdens dörr?

Annons