Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En miljon politiska samtal ska hållas innan valet

- Jag vill kunna ha en liten båt och kunna sitta ute och meta!
Det säger Kjell Pettersson, Ludvika. Det handlade om välfärdsfrågorna när S-märkta landstingsråd var ute och fiskade röster i Ludvika på Lyviksberget på onsdagen. För Kjell Pettersson handlade välfärden om tryggad pension.
- De som arbetar får lönepåslag. Pensionen den sjunker och skatten på den är högre.

Landstingsråden Ingalill Persson, Gunnar Barke och Sören Bertilsson mötte sina shoppande väljare och övriga väljare på Lyviksberget på onsdagen.
En miljon politiska samtal ska hållas fram till valet. Det har socialdemokraterna satt som mål. Mellan tre och fyra procent av dessa ska hållas i Dalarna. Eftersom det motsvarar masarnas och kullornas andel av den svenska befolkningen.
För att ta sin beskärda del av arbetet är nu de tre landstingsråden ute på turné och bjuder på väljarfika. Alla dalakommuner ska besökas. Bara den här veckan är det nedslag i sju kommuner.

Välfärdsfrågor viktiga

Det är välfärdsfrågorna som ligger människorna närmast, menar de tre efter de inledande samtalen. Vård och omsorg, skola och så jobben förstås.
- Det man visar är en allt större oro inför utförsäljningen av välfärden, säger Sören Bertilsson. Nu riskeras till och med utförsäljning av sjukhusen.
Faran med utförsäljningen är personalminskningar inom vården för att man ska klara vinsterna. Allt mindre personal gör att den personal som finns kvar får mindre tid för patienten.
- Vi möter både personal och anhöriga som oroas av detta. Vi är dock inte emot privatisering, säger Ingalill Persson, om den ger bra vård.
- Vi möter dock många som är nöjda med vården. En undersökning visar att 95 procent är nöjda med vården i Dalarna. Det är bäst i landet, myser Persson.
De båda pensionärerna Hubert Johansson, Grängesberg, och Kjell Pettersson, Ludvika går dock genast in på deras hjärtefråga pensionerna när de ska prata politik.
- Pengar som vi tjänat in när vi arbetade, konstaterar Hubert Johansson surt. Nu dras de in.
- Pensionerna är viktiga, stöttar Kjell Pettersson. Vi ska ha kvar det vi redan fått och inte betala högre skatt än de som jobbar.
Han vill kunna unna sig en båt och kunna sitta och meta på gamla dar, som inledningsvis nämndes.

CHRISTER NYMAN
023-476 36
christer.nyman@daladem.se