Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En minskning med 560 elever från förra året vid Högskolan Dalarna

Till Högskolan Dalarna kommer i höst 120 studenter från länder utanför Europa.
Det är en minskning från förra året med 560 studenter.
- Det är synd, för de som kommer från andra länder ger en positiv in-put till högskolan. Mångfalden minskar, säger Annette Skogsjö, informationsansvarig på Högskolan Dalarna.

Medborgare utanför Europa kunde tidigare studera avgiftsfritt på svenska högskolor. Men Sverige har i år infört anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför Europa.
En anmälningsavgift på i genomsnitt 900 svenska kronor. Därefter tillkommer själva kostnaden för utbildningen som respektive universitet och högskola bestämmer själv. En avgift som kan ligga på mellan 80 000 - 140 000 per akademiskt studieår.

Uppehållstillstånd

Förutom att se till att kunna finansiera sina studier i Sverige måste även en student utanför EU ansöka om uppehållstillstånd hos Migrationsverket.
En svårighet för dessa studenter är att de måste ansökt och ha fått uppehållstillståndet för att kunna påbörja sina studier. Får de inte detta kan de ju heller inte gå utbildningen.
- Här hamnar många utlandsstudenter i ett moment 22. För att bli antagen måste studenten ha uppehållstillstånd men för att få uppehållstillstånd måste de kunna visa med antagningsbesked vad de ska göra i Sverige, säger Annette Skogsjö.

På engelska

På Högskolan Dalarna studerar utlandsstudenter bland annat på de tekniska och ekonomiska programmen. Undervisningen bedrivs på engelska och studenterna måste ha vissa grunder för att antas. Först när högskolan ser betalningen av utbildningsavgiften vet man hur många som verkligen kommer att gå utbildningarna.
Många högskolor i Sverige har utbytesprogram med andra länders universitet och högskolor. Dessa är öppna för medborgare från EU, EES och Schweiz. De två största utbytesprogrammen är Erasmus för studier i Europa och Nordplus för studier i Skandinavien.
På Högskolan Dalarna finns dessutom Uniska, ett nätverk och samarbete mellan universitetet i Karlstad och de norska högskolorna i Gjövik, Hedmark, Lillehammar, Östfold och Akershus. Det är ett samarbete som ska öka kompetensen i arbetslivet i det inre Skandinavien.

Utbytesprogram

Att delta i ett utbytesprogram kostar inget för själva utbildningen och en student från Sverige kan få studiemedel (CSN). Studenten kan sedan tillgodoräkna sig poängen utomlands i sitt eget lands utbildning.
Utbytesprogram finns även med andra delar av världen: USA, Kanada, Australien, Japan och Latinamerika. Linnaeus-Palme är ett särskilt utbytesprogram för studier i utvecklingsländer.
På Högskolan Dalarna är utlandsstudier inbyggt i turistprogrammet. En hel del lärarstudenter pluggar något år utomlands.
- Vi skulle önska att det var fler som stack iväg, det är ett utbyte som berikar högskolan, säger Anette Skogsjö.
Camilla Sellergren
023-475 29
camilla.sellergren@daladem.se