Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En orättfärdig skattepolitik

I mina hemtrakter Sjuhäradsbygden och Borås pågår sedan en dryg månad tillbaks i massmedia och på nätet en ganska intensiv debatt om pensionärers villkor. Diskussionen började när Gunnar Axén (M) ordförande i Riksdagens Socialförsäkringsutskott skrev en ”skrytartikel” ”pensionärernas skattelättnader” Han berättade hur mycket en pensionär med en inkomst på 300.000 respektive 500.000 kronor fått i sänkt skatt.

Läs gärna en gång till. Skattesänkningar för personer med 300 000 respektive en halv miljon kronor i inkomst. Pauli Kuitunen, ombudsman i Metall med ansvar för pensionärsfrågor skrev en insändare med rubriken ”verklighetsfrånvänt om pensioner”.
Det finns ungefär 1.460.000 ålderspensionärer i Sverige. 85.000 av dessa (5.8 %) hade en pension mellan tre och fem hundra tusen. 17.000 (1.25 %) fick utbetalt en pension som var över 500.000. (Källa SCB) ”Verklighetsfrånvänt om pensioner” är det minsta man kan säga.

Moderaten Axéns val av nivåer förvånar inte, men i funktionen som Socialförsäkringsutskottets ordförande borde han veta bättre. Men det finns ännu större problem och orättvisor i den skattepolitik som Moderater, Folkpartister, Centerpartister och Kristdemokrater röstat igenom i Riksdagen.
Det finns anledning att ta upp en fråga som inte skrivs så mycket om. Fram till 2006 fanns det en kolumn i skattetabellen. Det var en följd av att vi socialdemokrater ansåg att lika inkomst skall beskattas lika. Nu efter sex år med borgerlig regering finns det sex kolumner i tabellerna.
Detta betyder att den som har ålderspension, alltså uppskjuten lön, betalar 3.168:- mer per år jämfört med den som har samma inkomst av anställning. För den som av ett oblitt öde drabbats av en obotlig sjukdom ex.vis MS, Parkinsson, cancer och därför är förtidspensionär eller har ersättning från arbetslöshets-, eller sjukförsäkringen betalar 12.108 kronor mer i skatt per år än den som har samma inkomst av anställning.

För mig är den skattepolitik som nu förs djupt orättvis. Varför skall den som sjuk, arbetslös, har skadats i arbetet och därför är förtidspensionär eller är hemma med sina barn och har ersättning från föräldraförsäkringen betala tusentals kronor mer i skatt per år jämfört med den som är lycklig nog att vara frisk, ung, stark och ha ett arbete. Detta är inte bara orättvist. Det är orättfärdigt.

Arne Kjörnsberg (s)
f.d. riksdagsledamot
f.d. ordf. i Skatteutskottet
f.d. ordf. i Finansutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel