Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En procent ska bolaget spara själv

På måndagen var frågan om nya taxor för avfall och VA uppe i kommunfullmäktige för avgörande. Vansbro Teknik ville höja VA-taxan med fem procent, med det hela prutades till fyra och en procent ska bolaget spara in. Det blev även en debatt kring hur investeringar ska finansieras.

När det handlar om VA-taxorna skulle höjningen innebära ökade kostnader för en normalfamilj med cirka 150 kronor i månaden. Kommunpartiet ifrågasatte de kostnadsberäkningar som presenterats och visade på att kostnaderna för VA i exempelvis Stockholm är mycket lägre.
Det blev dessutom en lite allmän debatt om hur investeringar ska investeras. Anders Gyllenvåg lyfte den frågan och konstaterade att med taxefinansierat så får alla betala lika mycket och det slår hårt mot de som har sämst ställt.

Detta efter att kommunfullmäktiges ordförande Uwe Weigel haft synpunkter på Gyllenvågs utlägg och hävdat att det är redan beslutat att investeringarna ska taxefinansieras.
– Jag blir uppriktigt trött på att du lägger dig i debatten, jag har inte lämnat något förslag, jag vill bara att vi i kommunledningen för upp frågan vid ett senare tillfälle, fräste Gyllenvåg.
Centerpartisten Anders Lundin begärde ordet och var inne lite på samma linje som Wahan Harutun, om att Vansbro Teknik borde kunna vara med och spara lite. Utifrån sitt resonemang föreslog han att kommunfullmäktige skulle besluta om en höjning på fyra procent och att Vansbro Teknik fick i uppdrag att spara en procent.

Socialdemokraterna begärde en paus för att överlägga och då blev det så, men Weigel klargjorde att de inte skulle få lämna några nya förslag eller ha någon debatt, eftersom diskussionen var avslutad.
Wahan Harutun ville dessutom att Vansbro Teknik skulle ta fram en långsiktig plan för vilka investeringar som behöver göras, på tre, alternativt fem, års sikt.
– När vi gick med på att ingå i ett bolag tillsammans med Leksand, Rättvik och Gagnef, var ett av argumenten att det skulle bli billigare, detta är inte billigare, utan precis tvärtom, dundrade Harutun från talarstolen.

Men de övriga ledamöterna i kommunfullmäktige tyckte uppenbarligen inte som han och förslaget om att det skulle göras en plan förkastades. Samtliga ledamöter i Kommunpartiet reserverade sig mot beslutet.
Efter pausen hade socialdemokraterna enats om att ställa sig bakom Anders Lundins förslag och därmed blev det fyra procents höjning.
Taxorna för VA väckte debatt i kommunfullmäktige under måndagen.

Sven Thomsen
sven.thomsen@dt.se