Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En rasande underhållande deckare


Operation Sandalwood
av Zac OÝeah
Utgiven av Ordfront förlag

Med dessa klassiska hjältar delar Hari att han tar sitt öde i egna händer och opererar liksom dem från en mycket okonventionell miljö, han är en anonym hårding som sätter en ära i att bekämpa buset i det tysta. Namnet Majestic har Hari fått efter den biograf där han hittades i en korg som spädbarn, hans adoptivfader är en gravt alkoholiserad före detta jurist av tvivelaktigt slag, som trots allt har en viss fingertoppskänsla när det gäller att tolka det indiska rättsväsendet och utnyttja dess blottor.

Haris första fall är att på uppdrag av en svensk fotograf spåra upp hennes syster, som lurats till Indien i hopp om att bli filmstjärna i Bollywood. Madeleine är en trulig tonårig med indiskt ursprung som av falska löften på internet lockats till filialen Sandalwood för att göra karriär i det som på det engelskspråkiga området kallas för konstnärlig film för vuxna, i det pryda Indien en mycket hemlig bransch. Att vår hjälte ska reda ut denna osannolika uppgift ingår ju i överenskommelsen, men vägen dit är mer än någonsin fylld av sidointriger, överraskande komplikationer och extra allt vad gäller person- och miljöskildring.

Hari opererar i slummen i niomiljonerstaden Bangalore i Södra Indien, en av världens snabbast växande städer och i hjärtat av IT-boomens främsta fäste i denna del av världen. Harry, som han också presenterar sig som när han vill ge sitt namn en mera internationell nimbus, omger sig med en samling av charmfulla och färgstarka losers. Han rör sig ohämmat bland gatans desperados, beskyddare och hallickar; dödsföraktande riksjägare, vanliga bondfångare och falska turistguider, sådana som man hittar tio på dussinet i varje indisk stad; förfalskare av upphovsskyddade dvd:er, pass och andra urkunder, brännvinsadvokater och bedragare av alla de slag. Haris universitet är Wikipedia, Bollywoodfilm och populärtidningar om brott och hans dagar går ut på att via ett internetcafé sno åt sig det han kan, på uppdrag av den i magiska konster förfarna fru Bulla i Lagos, framgångsrik internetpirat, innan han slår in på deckarbanan.

Det Bangalore som Zac O’Yeah numera betraktar som sin hemstad och där han förlägger sin roman har inga som helst likheter med turistreklamens Trädgårdsstad, som Bangalore en gång hette på grund av sina rofyllda och vackra parker. I stället är det en stad fylld av kaotisk trafik, trängsel intill klaustrofobi, barer som säljer svartsprit uppblandad med allsköns läkemedel, här finns muskelstinna och korkade skurkar med osannolika vapen, som driver sunkiga horhus och gym i kombination för att tillfredsställa alla fysiska behov – med andra ord en idealisk miljö för en roman om brott.

Zac O’Yeahs prosa är närmast psykedelisk och rasande rolig, man sugs in i en ohejdad rabelaisk eskapism som man aldrig vill ska ta slut. Operation Sandalwood är utan tvekan den mest underhållande deckardebut jag någonsin läst, och som det står i förlagsreklamen, garanterat så långt från Fjällbacka man kan komma. Bara det är en kvalitet för oss som är ganska less på frustrerade och tröga svenska snutar, operaälskande, alkoholiserade och medelålders plus – till skillnad från den passionerade och i hjärtat rene, obetalbar Hari Majestic.

Lena S. Karlsson