Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En siffergenerals inskränkta röst

På en Bed & Breakfast nere vid Hallandskusten – havet förnims i luften – vaknar jag och slår på radion klockan sju på morgonen. Finansminister Anders Borgs röst hörs. Han säger att regeringen nu vill ta pengar från biståndet och stödet till FN och istället lägga dem på flyktingmottagande.

Jag rycker till. På något sätt låter det som en beställning från regeringens inofficiella stödparti, Sverigedemokraterna, trots att jag vet att SD snarast brukar hävda att det är bättre att satsa på bistånd – än att ta emot flyktingar.
Men just det där att ställa bistånd mot flyktingmottagande är en mycket suspekt hållning som lätt bidrar till att starta en nedåtgående spiral av inskränkthet.

Ofta hävdas det att Sverige står upp för idén om att 1 procent av BNI ska gå till bistånd, när andra länder vacklar under trycket av dåliga konjunkturer. Men kritiker menar att det inte riktigt stämmer och att ambitionen i realiteten sänkts till runt 0,9 procent. Märkligast i Borgs och moderaternas hållning är emellertid att man tycks betrakta biståndet som något slags stötdämpare för inhemska budgetfrågor. Ganska snabbt igår kom också kritik även från andra allianspartier - bland annat centerpartiet som reagerade på denna syn på biståndsbudgeten. Den globala fattigdomsbekämpningen blir i moderaternas tappning något mycket villkorat.

Att kostnaderna för svenskt flyktingmottagande ska gå ut över stödet till FN är ytterligare ett oroande tecken. Sverige är inte längre det land som självklart alltid står upp för FN-tanken. Numera verkar det lättare att satsa på Natoledda krigsinsatser än FNs fredsbevarande verksamhet.

När Borg fick frågor i gårdagens Ekosändning lät han väldigt grinig. Han ville inte komma med några konkreta förslag – det skulle biståndsministern få göra i sinom tid. Men det var nog en siffergenerals grinighet som bröt fram, en moderat siffergeneral som hört många klagomål från pressade kommunalråd som inte vill lägga mer pengar på flyktingmottagande. Migrationsminister Billström har ju tidigare talat om de besvärande ”volymerna” i något om lät som en blinkning till SD men snarast var en blinkning till moderata kommunpolitiker.

Den halländska morgonen vid havet är vid och generös. Anders Borgs röst är liten och inskränkt.

Göran Greider