Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En skränig reklamfilm för dagens smurfprylar

Smurfarna 2

Premiär: 6 september 2013
Regi: Raja Gosnell
Med: Hank Azaria, Neil Patrick Harris, Brendan Gleeson med flera.
Speltid: 1 tim 45 min
Censur: Barntillåten
Betyg: 2

Familjefilm På min barndoms 1980-tal var smurfarna omgärdade med ett svåröverträffat sagoskimmer. Skolgårdspopulariteten mättes i storleken på smurfsamlingen, och överst på rankingen stod den som ägde ett äkta svampformat smurfhus att förvara sina klenoder i.
Men nu är det 2010-tal och Hollywood har gjort två smurffilmer som lyckas med konststycket att helt nedmontera mystiken kring smurfarna.

Den magiska smurfbyn skymtas bara i början av filmerna, i övrigt utspelar de sig i vår värld (i förra filmen New York, nu i ett klichétyngt Paris). Den underfundiga humorn har ersatts med gapig slapstick och insmickrande vuxenskämt. Filmen är också överraskande otäck för att vara barntillåten.

Här finns mycket som hade kunnat bli bra: finfina skådespelare som Brendan Gleeson och Neil Patrick Harris och inspirerade effektmakare (ett pariserhjul som rullar och en flygtur på stork får det att kittla i magen). Men det finliret saknas helt. Resultatet blir ett skränigt stycke reklamfilm för den senaste generationen smurfprylar.

Karin Svensson/TT