Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En solskenshistoria

Vackert väder – då kommer ­turisterna.
– Det har varit en ­fantastiskt fin turistsommar, säger Ann-Christin Hedström på turistbyrån i Hedemora.

Hennes kollega i Säter, Jeanette Gradén, instämmer:
– En toppensommar ur många perspektiv, säger hon.

Turistbyrån i Hedemora fick nytt biljettsystem inför sommaren. Och nog har det sålts biljetter.
– Väldigt mycket, Smedjan i Stjärnsund var så gott som alltid utsåld till sista plats och alla evenemang både ­­ i stan och i bygderna har ­varit välbesökta, berättar Ann-Christin Hedström.
Stjärnsund har varit en av sommarens verkliga turistmagneter där kaféet nyöppnades och Folkmusikfesten drog storpublik.
– Här i Hedemora fick Gammelgården nytt liv ­genom Bengt-Olov Filmerssons välbesökta programkvällar och kaféet som höll öppet mellan juni och ­augusti, säger Ann-Christin Hedström.

Norns bruk, Brukets dag i Långshyttan samt Musik och konstfestivalen i Vikmanshyttan, där Thorsten Flinck var dragplåster, är ­ytterligare två av sommarens utropstecken.
– Turismen har en stark tillväxt, även om den fortfarande är småskalig, en ­genomgående väldigt bra sommar.
Ann-Christin Hedström berättar att många av turistbyråns besökare frågat om Husbyringen, men att de även uppskattat Hedemoras gamla stadskärna och borgargårdar som Storken och Bos-Kalles.

Möjligen har den varma sommaren inneburit ett ­litet tapp för museerna.
– Vi har ju fantastiskt fina museer i Säter, säger Jeanette Gradén och nämner bland annat Biografmuseet, Mentalvårdsmuseet och Stora Skedvi hembygdsgård.
Såvitt hon vet har också Säters camping och Säterdalen gått strålande i sommar.

De stora evenemangen har förstås varit Nostalgidagarna, med långt över 20 000 besökare och Historiska veckan med Säterstampen som höjdpunkt.
– Vi har ju också några nya uppstickare, lite annorlunda utflyktsmål som Forsa gård, Forsnäsgården som ligger intill och Saluhallen i Stora Skedvi, berättar ­Jeanette Gradén.
På sommaren får hon ofta frågor om tänkbara aktiviteter i kommunen.
– Men är det bra väder verkar också många roa sig själva, vi har ju en jättefin sandstrand vid Dammsjön i Solvarbo till exempel.

Johan Källs/DT