Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En solskenshistoria

Vackert väder – då kommer ­turisterna.
– Det har varit en ­fantastiskt fin turistsommar, säger Ann-Christin Hedström på turistbyrån i Hedemora.

Annons

Hennes kollega i Säter, Jeanette Gradén, instämmer:
– En toppensommar ur många perspektiv, säger hon.

Turistbyrån i Hedemora fick nytt biljettsystem inför sommaren. Och nog har det sålts biljetter.
– Väldigt mycket, Smedjan i Stjärnsund var så gott som alltid utsåld till sista plats och alla evenemang både ­­ i stan och i bygderna har ­varit välbesökta, berättar Ann-Christin Hedström.
Stjärnsund har varit en av sommarens verkliga turistmagneter där kaféet nyöppnades och Folkmusikfesten drog storpublik.
– Här i Hedemora fick Gammelgården nytt liv ­genom Bengt-Olov Filmerssons välbesökta programkvällar och kaféet som höll öppet mellan juni och ­augusti, säger Ann-Christin Hedström.

Norns bruk, Brukets dag i Långshyttan samt Musik och konstfestivalen i Vikmanshyttan, där Thorsten Flinck var dragplåster, är ­ytterligare två av sommarens utropstecken.
– Turismen har en stark tillväxt, även om den fortfarande är småskalig, en ­genomgående väldigt bra sommar.
Ann-Christin Hedström berättar att många av turistbyråns besökare frågat om Husbyringen, men att de även uppskattat Hedemoras gamla stadskärna och borgargårdar som Storken och Bos-Kalles.

Möjligen har den varma sommaren inneburit ett ­litet tapp för museerna.
– Vi har ju fantastiskt fina museer i Säter, säger Jeanette Gradén och nämner bland annat Biografmuseet, Mentalvårdsmuseet och Stora Skedvi hembygdsgård.
Såvitt hon vet har också Säters camping och Säterdalen gått strålande i sommar.

De stora evenemangen har förstås varit Nostalgidagarna, med långt över 20 000 besökare och Historiska veckan med Säterstampen som höjdpunkt.
– Vi har ju också några nya uppstickare, lite annorlunda utflyktsmål som Forsa gård, Forsnäsgården som ligger intill och Saluhallen i Stora Skedvi, berättar ­Jeanette Gradén.
På sommaren får hon ofta frågor om tänkbara aktiviteter i kommunen.
– Men är det bra väder verkar också många roa sig själva, vi har ju en jättefin sandstrand vid Dammsjön i Solvarbo till exempel.

Johan Källs/DT