Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En soptipp låtar

Krönika Att Loreen vann hela kalaset i Baku förra året var kul, och värdigt. På finaldagen var jag på resande fot och såg röstningen på ett vandrarhem i Blekinge, och jag fick nån halvtöntig stolthetskänsla; ”Sverige vann, oh vad vi är bra”.
Men det var då det. Nu verkar vinsten ha satt griller i det svenska melodifestivallägret.
Kanske kan man kalla det prestationsångest, i negativ form.
I alla fall att tyda av den första deltävlingen av årets mellofest.

Jag läser Markus Larsson i Aftonbladet. Han följer cirkusen varje år, och menar att även om vi tror att helgens deltävling var den sämsta i mannaminne så var den inte det. Han nämner exempel som ”Samba Sambero” och Tommy Nilsson från 2007.
Jag skyndar mig YouTuba fram Anna Books gamla bidrag, och jag konstaterar att den gode Markus hjärntvättats på plats i Karlskrona.
Det är visserligen svårt att skilja på bajskorvar och bajskorvar, men Mary N´diayes ”Gosa” i helgen får Anna Book från 2007 att framstå som kulturgärning.

Och som om inte ”Gosa” vore nog så bjöd helgens deltävling på en hel soptipp av låtar, som en pretentiös Jay-Jay Johansson, en Anna Järvinen som inte hördes, en tråkig repris av David Lindgren, och en låt med Michael Feiner & Caisa som är så dålig att hela fokuset landade på att han spelar saxofon.
Med flera.

På löpsedlar verkar det som att produktionens teknikmissar var det värsta med deltävling 1. Men de var nästan det enda som gav lite underhållning.
Den enda låt med
ån form av refräng att minnas var Eric Gadds ”Vi kommer aldrig att förlora”. Men då stör jag mig istället på att Gadd envist ska framställas som ”soul”. Mellots ”soulbidrag”.
Hans insats i deltävlingen var ju ungefär lika mycket soul som Joakim Hillson.

Jag kan verka överkänslig, men jag tycker faktiskt att Melodifestivalen 2013 började så katastrofalt dåligt att jag provocerades.
Jag hoppas på bättring.

Höjt!

Jonas Stentäpp
heavy@daladem.se