Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En symbolisk tågresa

Infrastrukturminister Catharina Elm- säter-Svärd har varit på besök i Mora.
Från Östersund hade hon rest med tåg på Inlandsbanan.
I sin kupé tog hon under dagen emot besökare i form av besluts- fattare, politiker och företagsledare.

Under resan stannade tåget bland annat i Sveg.
Där klev ett antal personer på för att tala med Catharina Elm­säter-Svärd om betydelsen av infrastruktur i allmänhet och Inlandsbanan i synnerhet.
– Egentligen kan man säga att jag passade på att göra en speeddating. Alla är vi på samma tåg och jag har träffat representanter från enskilda kommuner som har anknytning till Inlands­banan, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Bland annat hoppade Bengt-Åke Rehn och Anna Hed på tåget för att representera Mora kommun. Marie Olsson representerade Orsa. Från Vansbro kom Gunnar Magnusson och Per-Anders Westhed. Och från Hagfors Mikael Dahlqvist.
Därutöver var personal från Trafikverket med.
Tillsammans förde de en diskussion om vikten av infrastruktur för att skapa framtidstro och utveckling i Sveriges inland. Mer specifikt talade man bland annat om en upprustning av Inlandsbanan, berättar Bengt-Åke Rehn.

Det finns en slumrande järnvägsräls som inte använts på 44 år mellan Persberg och Mora. Endast turistdressiner har gnisslat fram över dess räls.
– Det finns en utredning som lyfter betydelsen, och vad som krävs, för att öppna bandelen från Mora till Kristinehamn. Den kallar man för det tredje spåret, säger Bengt-Åke Rehn.
Skogsråvaror, sågade och hyvlade trävaror, transporter från bergtäkter skulle kunna transporteras om man öppnade denna stängda bana.
Den skulle bli ett viktigt komplement till Norra stambanan och kustbanorna, och bli ett ”tredje spår” med sin sträckning från norr till söder.
Samtliga berörda kommuner står bakom ett återöppnande.

– Jag tycker det var ett bra bemötande. Det betyder ­inte att Catharina utlovat himmelska fröjder efter vår uppvaktning. Men vi hade ett givande samtal och förstod varandra, säger Bengt-Åke Rehn.

Stefan Rämgård/DT