Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En tredjedel av vårdcentralerna saknar psykolog

Flera vårdcentraler i Dalarna saknar psykolog. Det är vad som framgår i Psykologförbundets senaste kartläggning.

Enligt Psykologförbundet finns det varken anställd psykolog eller vårdavtal med privatpraktiserande psykolog på ungefär en tredjedel av Dalarnas vårdcentraler.

I kartläggningen tillfrågades 30 vårdcentraler i länet. 20 svarade att de har psykolog, 8 hade det inte och 2 lämnade inget svar. Utslaget på hela landet så blir det ungefär samma siffra, en tredjedel saknar psykolog. Dock är skillnaderna stora beroende på vart i landet man bor.

Gotland är i kartläggningen ledande län, där finns det psykolog på alla vårdcentraler. I Stockholm har en ökning skett sedan förra mätningen.

– Det är väldigt positivt med den ökning vi ser av psykologer på vårdcentraler, säger förbundsordförande Anders Wahlberg i ett pressmeddelande till Dala Demokraten.

Vidare menar Wahlberg att behovet är långt ifrån täckt då behovet av psykologisk behandling är större än tillgången till psykologer på vårdcentraler.