Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En tuff satsning för Emil

Nyligen utkämpade rättvikaren Emil Johansson stenhårda slag i tv-programmet Gladiatorerna.
Nu väntar ännu tuffare tag. Riktigt tuffa tag.
– Jag satsar för fullt mot världscupen i längdskidåkning, säger han.

De senaste lördagarna har åtskilliga hundra tusen tv-tittare kunnat följa Emil Johansson i Gladiatorernas semifinal och final.

– Det var sjukt kul att vara med och jag skulle utan tvekan göra om det igen, säger Emil Johansson efter lördagens final där han lite snöpligt åkte ut direkt.

– Upplägget var skit i finalen och väldigt chansartat. Men jag tycker att de tre andra finalisterna var bättre än mig och att en värdig vinnare korades.  

Det kanske inte så många tittare vet är att inspelningen av varje omgång pågår i timmar med avbrott och intervjuer där det hela tiden gäller att vara laddad och på tårna.

– Direkt efter att man åkt på en massa smällar ska man göra en intervju med programledaren Gry Forsell, exemplifierar Emil Johansson och konstaterar:

– Det blir en jäkla anspänning. I finalen kändes det mest konstigt att åka ut direkt, speciellt som jag hade lurat med mig en stor supporterskara.

En tröst kan möjligen vara att Gladiatorerna kan ses som endast ett litet mellanspel i Emils mer långsiktiga satsning på att ta sig in i längdskidåkningens världselit.

– Satsningen började för två år sedan när jag var utbytesstudent i Boulder i Colorado och lyckades slå mig in universitetets skidlag, säger Emil Johansson.

– Det gav en nytändning.

Emil har dock en gedigen bakgrund som längdskidåkare och tillhörde redan som junior yppersta Sverigeeliten i sprint i sin åldersklass. Alla år har han tävlat för IK Jarl och gör så även i år.

– Jag själv och många andra tror att jag har kapacitet att hävda mig i världseliten i sprint, säger Emil Johansson.

– Träningen har väl tidigare inte varit min styrka. Men jag har några högklassiga resultat som visar att kapaciteten finns. Högstanivån är riktigt hög samtidigt som lägstanivån är riktigt låg.

I den nu pågående satsningen tränar Emil Johansson 10 till 20 timmar i veckan hemma i Rättvik. Hjälp med träningen har han av tidigare världscupåkaren Peter Larsson som nyligen flyttat till Falun.

– Skidor är en sport som man kan bli bäst i världen i oavsett var man bor. Rättvik är bra att träna i med Vidablick, skidbacken och fina möjligheter till rullskidåkning, säger han.

Sporring kan till en del Emils 20-årige bror Lukas, som även han elitsatsar, stå för. När och om det behövs har Emil dessutom en rad riktigt duktiga skidkompisar runt om i landet, inte minst i Falun, att träna ihop med.

– Det finns flera riktigt duktiga åkare i Falun. Jag gick ju exempelvis skidgymnasiet i Mora ihop med Calle Halvarsson, summerar Emil Johansson.

Skulle inte satsningen ge utdelning direkt i en världscupstart redan nästa år är Emil beredd att satsa vidare.

– Jag tror att jag har psyke för det här nu. Kommer inte resultaten direkt är det bara att jobba vidare, fastslår han.

– Resultaten kommer att komma om jag får vara frisk och kan träna bra. Det är jag säker på…