Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En "vågad" godbit och en dag som blev fyra

Det var en dag som blev fyra, en "vågad" godbit, en hyllad profil och en kulla med kämpaglöd. Det är – i kortform – en beskrivning av årets Vikarbydagar, högtiden då bybor och personer med anknytning till byn tar det förflutna till hjälp för att möta framtiden – och för att öka gemenskapen och ha roligt.

Tidigare har byn hyllats under en dag – i år var festdagarna fyra.

Till Årets Vikarbybo utsågs Karnes Åke Henriks, en genuin Vikarbyprofil som – enligt motiveringen – under många år ställt upp vid bland mycket annat midsommarfirandet.

Årets Företagare blev Tin Gumuns och i motiveringen framhålls att hon och hennes familj visat en enorm kämpaglöd och lyckas hålla Karl-Tövåsens fäbodar levande, vilket är betydelsefullt för hela byn och kommunen.

Festdagarna inleddes med en marknad och bland inslagen märkte VM-tävlingar, som i det här fallet står för Vikarbymästerskapen i hästskokastning – i fyra åldersklasser.

En nyhet för året var att 2014 års Vikarbybo Börje Daniels under rubriken "Skivor med Börje" spelade önskelåtar från stenkaketiden.

En lokal variant av Mästarnas Mästare genomfördes och i bystugan arrangerades en tacosafton med musikunderhållning av spelmän och musiker från byn, bland andra Jeanett och Peter Rousu.

Nyblivna Vikarbybor hälsades välkomna och fick var sitt exemplar av Vikarbyböckerna.

Till lördagen hade sannolikt hästskorna från VM-tävlingarna återfunnits och återlämnats, I vilket fall som helst gavs det då möjlighet att åka genom byn i vagn efter skodd häst.

På eftermiddagen och kvällen arrangerades "Musik på Lindan" med framträdanden av bland andra Rickard Wolff, Ronda, Janne Krantz, Ida Wiklund, Malin Foxdal, Peter och Jeanett Rousu, Lohmann och Hagman, Jörgen Sundeqvist och Päivi Mettälä, Sabbath hela veckan, Familjen Gustavsson, Ågrens kapell och Niklas Sundéns blandning.

Under avslutningsdagen var det spelstuga med Vikarbylåtar under ledning av Ingrid och Anders Säbb. Ungefär 15 spelmän deltog. Gerd Kalkback och Karnes Åke ledde en byvandring med målgång med fika vid Bystugan.

Där serverades inga stenkakor, men däremot årets Vikarbybakelse.

– Den hade namnet "Siljans vågor", en färgglad skapelse som fått den blåa från sjön, det gröna från skogen och det röda från stugorna, allt toppat med en kyrkbåt i marsipan, berättar byalagets Lisbeth Grannas.

Vikarby byalag, som arrangerade tillsammans med Vikarby IK och bystugeföreningen, kan glädjas åt att ett brett program i bra väder lockade många deltagare.

– Det här är ett koncept som vi bygger vidare på, säger byalagets kassör Anders Ivars och tillägger att stora ideella insatser gör att satsningen inte är ett vågspel – åtminstone inte ekonomiskt.

Läs fler Rättviksnyheter.

Ladda hem nya versionen av DT:sIphone-app här

Ladda hem nya versionen av DT:sAndroid-app här