Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En välbesökt julmarknad

Om julmarknaden i Vanbo skulle bli av var oklart in i det sista. För vem hade väl räknat med att en av herrgårdens byggnader skulle brinna ner?

Men i onsdags eftermiddag, dagen efter den dramatiska storbranden i Lofthuset, blev det bestämt att Föreningen Söderbärkemöljan i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan skulle genomföra marknaden som planerat.

Lukten från den brandhärjade byggnaden bedömdes inte vara besvärande. Trots osäkerheten och den blygsamma marknadsföringen, men kanske till stor del på grund av nyfikenhet, kom besökarna till marknaden som var lokaliserad till byggnaden strax bakom resterna av Lofthuset.
Maritta Laihajärvi, i ”möljanföreningen”, bedömde några timmar efter att lördagens marknad öppnats att det varit en bra rush.
– Folk har kommit i omgångar, påpekade hon.

Faktum var att spåren efter besökarna tydligt kunde noteras mellan brandplatsen och en av herrgårdens äldre byggnader, Kuskhuset.
Avspärrningar som polisen satt upp, i väntan på att den brandtekniska undersökningen ska genomföras, trampades helt sonika ner.
Visserligen lär de senaste dygnens snöfall ha tyngt ner plastbanden. Men den breda stigen i snön mellan byggnaderna visade att julmarknadsbesökarna inte var medvetna om att ”genvägen” i laglig mening var en brottslig handling och rubriceras som ”trotsande av myndighetsbud”.
– Jag ska ta kontakt med polisen och göra dem uppmärksamma på av-spärrningsbanden, sade föreningens Carina Nääs.

När det gäller marknaden i övrigt noteras att den inte följer någon tradition vad gäller lokaliseringen, men väl när det gäller arrangerandet. Den har nämligen alternerat mellan olika lokaler i Söderbärke under årens lopp.
Utbudet på marknaden erbjöd allt från ätbara läckerheter till värmande plagg och det som är både vackert och praktiskt.

Harri Sternljung/DT