Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En varg är påskjuten i Orsenreviret - men det var ett bomskott

Vid 15-tiden inkom en rapport om att en varg är påskjuten i Orsenreviret, i trakterna kring Lindesnäs. Det som är klart är att skott har avlossats mot varg och det har meddelats länsstyrelsen. Det har nu undersökts och vargspårare konstaterar att vargen är oskadd.

Annons

– Så fort ett skott avlossas mot varg ska det rapporteras in till länsstyrelsen och eftersom det är den sista vargen som ingår i årets licensjakt blir jakten avlyst omedelbart, berättar Christer Gruhs, talesman för jägarna.

Det var vid lunchtid på torsdagen som årets licensjakt på varg i Orsenreviret återupptogs. Det hade hittats färska spår under förmiddagen och omedlbart beslutade jägarna sig för att samlas.

Strax före klockan 15.00 kom beskedet att jakten var avlyst eftersom det skjutits mot en varg i området. Det är dock oklart om vargen är träffad och död, eller skottet skadat vargen eller om det handlar om en bom.

Under eftermiddagen har dock vargspårare för länsstyrelsen undersökt skottplatsen och följt spåren efter den varg som det skjutits mot. Vargspåraren kan konstatera att det även denna gång handlar om ett bomskott och nu är därmed jakten inte avlyst längre.

Att det rapporteras direkt är för att det inte ska ske en överskjutning av tilldelningen i licensen, så dirket skott avlossats ska jakten avbrytas, eftersom det handlar om den sjätte och sista vargen.

– Vi vet i nuläget inte om den är död, eller vad som hänt, det utreds just nu och så fort vi vet det kan man också rapportera in det till länsstyrelsen, säger Christer Gruhs.

Men vid 17-tiden hade Gruhs fått besked och det var alltså ett bomskott.

– Vargen har gått in i det område där det är jägare från Björbo som ansvarar och där fanns det inga på plats under torsdagen.

Han har dock ingen uppgift om det blir jakt under fredagen, eller om det hela flyttas fram till lördag.

– Just nu finns det heller ingen varg inom området, så vi avvaktar och ser om den söker sig tillbaka till Orsenreviret, säger Gruhs.