Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En vargpolitik för alla

Nyligen debatterades Alliansregeringens proposition om en hållbar rovdjurspolitik i riksdagen.

I och med den har Sverige nu en långsiktigt hållbar strategi som tar hänsyn till både naturen, djuren och människorna.

Den svenska vargstammens förvaltning har varit en av de viktigaste frågorna i utarbetandet av propositionen.

De förslag som vi nu har lagt fram bygger på noggranna utredningar och ett gediget forskningsmaterial. Vi är ett av de länder i världen som har bäst koll på vår vargstam och det gör att vi kan vårda den på ett ändamålsenligt sätt.

Det allra viktigaste för oss är att rovdjursförvaltning bestäms av de människor som berörs av den. Därför får länsstyrelserna och viltförvaltningsdelegationerna nu större inflytande än tidigare.

På så sätt kommer besluten att utgå ifrån de problem och behov som finns i landet.

Alla fem stora rovdjur i Sverige har gynnsam bevarandestatus, vilket innebär att de respektive stammarna är tillräckligt stora för att säkerställa att arten mår bra både avseende genetik och utbredningsområde. För vargens del innebär gynnsam bevarandestatus 170-270 individer. Det är en siffra som tar hänsyn till såväl vargpopulationens behov som dess socioekonomiska påverkan på samhället. Genom att väga dessa två faktorer mot varandra har vi sökt skapa en helhetsbild av och en långsiktigt hållbar förvaltningsstrategi för den svenska vargstammen.

Idag har vi avsevärt många fler vargar i landet än vad som behövs för en gynnsam bevarandestatus. Samtidigt har mellersta Sverige ett av världens högsta rovdjurstryck, vilket försvårar livet och arbetet för många människor som bor där. Därför anser vi att det finns behov av en förvaltande jakt i området för att begränsa det lokala vargtrycket. Ett sådant beslut måste dock fattas av Naturvårdsverket.

För Alliansregeringen och Nya Moderaterna är det viktigt med en livskraftig rovdjurspopulation i Sverige, som bidrar till diversitet i naturen och skapar mervärden i form av jakt, viltvård och turism. Men vi tar även hänsyn till människors och landsbygdens behov. Lantbruk och annan näringsverksamhet får inte begränsas av rovdjuren. För att varg och människa ska kunna leva jämte varandra behövs en noggrann balans.

Ulf Berg (M) Riksdagsledamot från Dalarna Åsa Coenraads (M) Riksdagsledamot i miljö- och jordbruksutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel