Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enda orten i Sverige som får utbildning för bergarbetare med riksintag

Annons

Martin-Koch gymnasiet kommer från höstterminen 2011 att starta upp ett helt nytt program, bygg- och anläggningsprogram, med två inriktningar - bergarbetare och anläggningsförare.
Som Dala-Demokraten rapporterade om i går sa Skolverket ja till Hedemora kommuns ansökan om bergarbetarutbildning med riksintag. Utbildningen kommer att ha totalt tolv platser, sex av dessa är öronmärkta för riksintag. Däremot fick Hedemora inte ja när det gäller anläggningsförarutbildning med riksintag, dock kommer den utbildningen trots det att starta och ha tolv platser.

Upprinnelsen till den nya gymnasieutbildningen finns i att Anette Sandström, som fungerar som en länk mellan skola och näringsliv, vid ett besök hos Boliden i Garpenberg i april fick en förfrågan om inte Martin Koch-gymnasiet kunde utbilda bergarbetare eftersom Boliden har behov av utbildad arbetskraft. Anette Sandström tog med sig idéen och presenterade den för politiker och skolledning. De nappade och en ansökan skickades in till Skolverket, och som nu alltså sagt ja.
Steg ett i det fortsatta arbetet med utbildningen är att tillsätta ett lokalt programråd med representanter från näringsliv och skolan. Anette Sandström säger att hon har fått halvt ja från flera representanter från olika branschföretag.
Utbildningsnämndens ordförande, Bernt Nygårds (S), säger att trots att nämnden inte har pengar avsatta i sin budget för utbildningen ska det inte sätta stopp.
- Jag anser att det är så viktigt så nog ska vi skaka fram pengar på något vis, säger han.
Skolverket har även satt en prislapp vad Martin Koch-gymnasiet får ta betalt av andra kommuner för utbildningen.
- 142063 kronor per läsår och elev, säger gymnasiechef Bo Nordqvist.
Efter Skolverkets ja går man vidare med upplägget av utbildningen. Det handlar bland annat om var utbildning ska förläggas. Bo Nordqvist är tydlig när han säger att den ska vara förlagd så nära Martin Koch-gymnasiet som möjligt. Men då en del av utbildningen är praktisk så måste man hitta lösningar kring detta.
- Vi kan ju inte ha en anläggningsförarutbildning på skolgården, säger Bo Nordqvist.
Grunderna för det nya programmet har hämtats från den bergarbetarutbildning som Hedemora Lärcentrum bedrivit.
Bo Nordqvist säger att under det första året kommer de två inriktningarna läsa gemensamt olika gymnasie- och programgemensamma ämnen som även ger en grund för de som vill satsa på en byggutbildning.
Det är inför årskurs 2 uppdelningen görs mot bergarbetare och anläggningsmaskinförare. Och under år tre är utbildningen till stor del arbetsplatsförlagd. Från Bolidens sida har man sagt ja till att ta emot fem, sex elever, men såväl Anette Sandström som Bo Nordqvist hyser goda förhoppningar att det finns andra arbetsgivare som kan ställa upp, och det är inte ens säkert att den praktiken behöver vara förlagd till Hedemora, utan kan förläggas på andra orter.
Utbildningen ska nu marknadsföras, både mot ungdomar och mot branschen. För blir det inga elever som söker utbildningen går den inte heller att starta.
Skolverkets beslut löper på sex år, efter det får Hedemora på nytt skicka in en ansökan.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se