Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Energin är helt annorlunda"

Två raka segrar och två vända underlägen.
Dalkurds nyckel – mental träning.
– Det hände någonting i gruppen, säger målvakten Frank Pettersson.

Det var för en dryg vecka sedan som Dalkurd tillbringade fyra timmar tillsammans med den mentale coachen, Ulf Sandström.

Fyra välspenderade timmar verkar det som, då Dalkurd efter det först besegrat Nyköping med 2–1 och sedan, i onsdags, tryckte dit Superettan-laget GIF Sundsvall med hela 4–1.

I båda matcherna har man kommit tillbaka från underlägen.

– Vårt problem tidigare har ju varit lite grann att när vi åkte på ett baklängesmål, så tappade vi matcherna. Nu, både mot Nyköping och Sundsvall, tar vi bara ur bollen och kör igen. Det tycker jag är ett tecken på att det har hänt någonting, säger Frank Pettersson.

Att den mentala träningen var en viktig faktor för just detta, är Pettersson övertygad om.

– Det är egentligen bara att titta på hur det har sett ut på träningarna. Det hände någonting i gruppen och jag tror att alla fick en liten tankeställare. Energin är helt annorlunda och jag kände själv efteråt vad det gjorde med mig. Hade det samma effekt på de andra är det klart att det är bra.

– Det var egentligen ganska enkla saker vi pratade om, men ibland gör det ganska mycket att bli påmind och faktiskt tänka på hur man löser saker och agerar.

Vad handlade det om?

– Nej, men egentligen bara på att fokusera på rätt saker, i stället för att kanske stå och tjafsa om saker på plan, att visa förståelse. Och även lite tips om hur vi kan höja energin. Jätteenkla saker, men det gäller att göra dem också.

Det här var något gruppen behövde?

– Det kom i ett väldigt bra läge. Det var faktiskt ganska låg energi efter 1–3 hemma mot Umeå och det tyckte jag syntes både på plan och efteråt.

De fyra timmarna avslutades med att de spelare som ville blev blixt-hypnotiserade av Ulf Sandström.

– Jag har knappt hämtat mig själv. Det är en avslappningsgrej, där du tydligen hamnar i någon sorts sinnesstämning där du kan påverka dina tankar och din syn på saker.

– Inför det här var jag ganska skeptisk, men när vi var klara sa alla samma sak. Man hade en sådan energi, alltså. Man ville egentligen bara ut och träna. Det var sjukt, jag har aldrig varit med om något sådant. Det låter riktigt konstigt när man förklarar för folk som inte har gjort det, men det fungerar.

Troligtvis kommer Dalkurd att fortsätta med den mentala träningen även framöver.

– Det är inte helt klart, men jag vet att det finns planer och intresse från båda håll. Jag hoppas verkligen att vi kommer göra det. Sedan i vilken utsträckning det blir, det vet inte jag.

På söndag väntar Västerås hemma på Vallen – ett nytt test för Dalkurds mentala förmåga, efter segern mot Sundsvall.

Tidigare under säsongen har man ofta haft svårt att prestera direkt efter stora segrar, som exempelvis mot Brage.

– Borta mot Nyköping var det en del folk på läktarna och då har vi aldrig några problem med att tända till. Nu ska vi spela hemma på Vallen, och vi vet att det ibland inte är speciellt mycket folk. Då gäller det att vi tänder oss själva.

– Men med tanke på hur det har sett ut och låtit på träningarna, så skulle jag bli förvånad och besviken om det inte syns på plan.