Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Energin är nyckelfrågan för framtiden

170 personer; rikspolitiker, höga industrichefer, fackbaser, landshövdingen och andra intresserade deltog i Avestasamtalen. Det handlade om svensk basindustris framtid. Den finns, det var alla överens om.

Energipolitiken, osäkerheten om vad som kommer att hända med tillgång och pris, var den fråga som diskuterades mest.
Samtalet hölls samma dag som tre näringslivschefer och tre fackordförande i en debattartikel krävde en energikommission.
Göran Norén, Svensk Näringsliv, fanns med i Avesta och framhöll att osäkerheten i energifrågan hindrar investeringar. Han pekade också på regelkrångel, nedslitna järnvägar och avgifter som inte koordineras med andra länder.
Samtalet hölls i Verket i Rostugnshallen som byggdes 1874.
Kommunalrådet Lars Isacsson berättade om hur de stora varslen i Avesta, 2011 på Outokumpu och 2013 på Stora Enso, lett till att de svenska kommunerna med Outokumpu och Stora Enso tagit upp samtal med koncernledningarna om basindustrins framtid på deras orter.

Tillsammans med Pappers och IFMetall i Avesta togs initiativet till dagens samtal. Lars Isacsson var glad och stolt över uppslutningen när han hälsade välkommen.
– Vi tror att basindustri är en framtidsindustri, vi tror att Sverige kan ta hem industrijobb från låglöneländer, sa Lars Isacsson. Men det kommer inte av sig självt.
Näringsminister Annie Lööf kom inte, däremot hennes nära medarbetare, Centerns chefsekonom Martin Ådahl (från Leksand).
Han lyfte fram att trots de kända problemen har basindustrin i Sverige den högsta produktionstillväxten och är ledande i teknikutveckling.
– Då måste vi ha en politik som ser till att vi har matchande kompetens, infrastruktur och en företagspolitik som ger möjligheter till utveckling.

Han var tydlig med att elpriserna kommer att höjas till Europanivåer. Trots regeringens överenskommelse om att ersätta gamla kärnkraftverk var det inte den linjen han pratade om.
– Bioenergi är lösningen, sa Henrik Ådahl. Kärkraften är dyr, vi ska inte subventionera kärnkraften. Finns det ekonomiskt bättre val tror jag inte att gamla reaktorer ersätts med nya.

Magdalena Andersson (S), som utpekas som blivande finansminister i en S-regering, valde att prata mer om S-politik än specifikt basindustrin.
– Det är för mycket diskussioner om vems fel det är att svenska elever tappar i kunskapsnivå. Nu måste vi tillsammans ta oss härifrån och ge skolan resurser att möta alla barn och se till att våra företag kan få duktig arbetskraft.
Hon ser tre framtidsutmaningar; klimatomställning, globaliseringen där och demografi, allt fler äldre lever längre och försörjningsbördan för de yngre växer.
– Jag tycker inte att regeringspolitiker möter utmaningarna, sa Magdalena Andersson.

Hon vill ha ett blocköverskridande energisamarbete.
– Vår utgångspunkt är att vi behöver fasa ut kärnkraften till mer miljövänlig energi, men det ska göra i en takt så att vi säkrar industrins behov av konkurrenskraftiga energipriser.
Även hon framhöll att energin inte kommer att bli billigare. På en fråga om förslaget om kilometerskatt svarade hon att det inte är läge att införa vägslitageavgifter just nu när industrin plågas av en stark kronkurs och det kommande svaveldirektivet.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se