Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eric Saade är bland favoriterna enligt oddsen

Eric Saade är försiktig med förhoppningarna inför schlager-EM. Ändå - att upprepa fjolårets misslyckande är uteslutet:
- Jag måste vara bättre än förra året, säger sångaren.

Fem länder är direkt kvalificerade till finalen i schlager-EM. Ytterligare tio länder tog sig dit i tisdags. Nu är det upp till 20-årige Eric Saade att se till att Sverige får upprättelse för fjolårets fiasko.
Förra året när schlager-EM hölls i Oslo åkte Anna Bergendahl ut redan efter semifinalen och noterade Sveriges sämsta resultat någonsin.

Ska till final

Eric Saade tonar ner förväntningarna, men han tänker ta sig till final.
- Jag tänker inte vara i Tyskland i två veckor och bara uppträda en gång. Jag har sagt det förut - prestationen är viktigare än resultatet, men jag vill vinna och att gå till final är det minsta jag vill göra, säger han.
I Sveriges semifinal finns starka schlagernationer som Irland, Israel och Danmark. För Israel tävlar Dana International som vann och skrev in sig i tävlingens historia med låten "Diva" 1998. Den transsexuella sångerskan är en ikon inom den europeiska schlagervärlden. Hennes comeback är en smärre sensation, men få tror att hon kommer att ha något med toppstriden att göra.

Inte imponerad

Bland de riktiga favoriterna i semifinal två finns Estland, Bosnien och Hercegovina och Danmark. Inget av de bidragen skrämmer Eric Saade. De låtar han gillar bäst är antingen direktkvalificerade till finalen eller tävlade redan i semi ett.
- Frankrikes låt är väldigt bra. Det är kanske inte min kopp med te, men jag hör att det är en stark låt och jag tror att han gör den väldigt bra, säger han.
Sett till vadslagningsfirmornas odds ligger Eric Saade bäst till av alla bidrag i semifinal två, men skulle "Popular" ändå missa finalen har Sverige chans till en tröstvinst. Slovakien ställer upp med bidraget "I'm still alive" där en av låtskrivarna är svenska Sandra Nordström.

Carl Cato/TT SpektraBidragen att hålla koll på

Danmark, "New tomorrow"
Artist: A Friend in London.
Text och musik: Lise Cabble och Jakob Schack Glæsner.
I en tävling som inte är känd för att erbjuda några överdrivet utmanande former av populärmusik gör Danmark sitt bästa för att inte sticka ut. Det lyckas de bra med. Bortsett från det mer än vanligt pinsamma bandnamnet A Friend in London finns det inget i danskarnas urvattnade gitarrpop som sätter sig på minnet.

Irland, "Lipstick"
Artist: Jedward.
Text och musik: Daniel Priddy, Lars Halvor Jensen och Martin Michael Larsson.
Tvillingparet John och Edward är hela schlager-EM:s glammiga maskotar och det ska mycket till för att hindra duon från att ta sig till final. "Lipstick" är ett välkommet avsteg från den gamla irländska traditionen att försöka vinna schlager-EM genom att söva juryn. Även om dubbeldansen inte synkar helt levererar Jedward ett maxat popnummer.

Israel, "Ding dong"
Artist: Dana International.
Text och musik: Dana International.
Israels Dana International vann tävlingen 1998 och måste räknas bland de största profilerna i hela den glittrande schlagervärlden. Det är svårt att se "Ding dong" som mer än en bagatell, men att räkna ut Dana International ur schlager-EM vore som rata Carola i Melodifestivalen bara för att hon uppträdde tillsammans med, typ, Andreas Johnson.

Vitryssland, "I love Belarus"
Artist: Anastasia Vinnikova.
Text och musik: Eugene Oleinik och Svetlana Geraskova.
Någon i ledningen för den vitryska statstelevisionen måste ha glömt att läsa regelboken. Schlager-EM:s tittare får inte rösta på bidrag från sina egna länder, men Europas sista diktatur skickar "I love Belarus", en förbehållslös hyllning till sig själv. Något liknande har inte hörts i schlagersammanhang sedan en gammal dansbandssångare tävlade i en nordlig avkrok med en låt som hette något i stil med "I love Europe".

Estland, "Rockefeller street"
Artist: Gelter Jaani.
Text och musik: Sven Lohmus.
Estland har en trevlig inställning till schlager-EM. Medan huvudparten av Europas länder verkar se tävlingen som en möjlighet att utforska hur mycket fluff man kan pumpa i en sång innan den spricker skickar balterna kluriga små indiestycken. "Rockefeller street" är inte i klass med förra årets "Siren", men låten står ut bland blaffiga ballader och pinsamma poppastischer.


Startordning i semifinal 2

1. Bosnien och Herzegovina, Dino Merlin, "Love in rewind"
2. Österrike, Nadine Beiler, "The secret is love"
3. Nederländerna, 3JS, "Never alone"
4. Belgien, Witloof Bay, "With love baby"
5. Slovakien, Twiins, "I'm still alive"
6. Ukraina, Mika Newton, "Angel"
7. Moldavien, Zdob si Zdub, "So lucky"
8. Sverige Eric Saade, "Popular"
9. Cypern, Christos Mylordos, "San Aggelos S'Agapisa "
10. Bulgarien, Poli Genova "Na Inat"
11. Makedonien, Vlatko Ilievski, "Rusinka"
12. Israel, Dana International, "Ding dong"
13. Slovenien, Maja Keuc, "No one"
14. Rumänien, Hotel FM "Change"
15. Estland, Getter Jaani "Rockefeller Street"
16. Vitryssland, Anastasia Vinnikova, "I love Belarus"
17. Lettland, Musiqq, "Angel in disguise"
18. Danmark, A Friend in London "New tomorrow"
19. Irland, Jedward, "Lipstick"

Rösta: 099-212 xx (3,60 kronor) eller sms:a xx till 722 11 (3,60 kronor)
xx = startnummer
Obs! Svenska folket kan inte rösta på Eric Saades nummer.