Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erics kreditkort skimmades på USA-resan

I januari åkte Eric Salomonsson till Los Angeles för att hälsa på en vän.
Resan blev ett minne för livet, men cirka två månader efter hemkomsten ringde American Express och meddelade att kontokortet blivit kapat.
LÄS MER:

Mack utsatt för skimming


Var uppmärksam vid kortautomat


Två "skimmare" anhållna – nu jagas en hel liga

Mellan den 20 januari och 3 februari vistades Eric Salomonsson, också känd som en DD-medarbetare, i Los Angeles. Dit hade han tagit sig via en mellanlandning i Chicago.

Vistelsen var trivsam och han gjorde utflykter till både Las Vegas och Grand Canyon. När resan hem stundade valde han att mellanlanda i San Fransisco för att sedan kunna flyga raka vägen till Köpenhamn och sedan vidare till Arlanda där landningshjulen tog mark den 3 februari.

Under tisdagen fick Eric ett samtal från American Express i Sverige.

– Jag trodde först att de skämtade eftersom de ringde från ett konstigt telefonnummer. Men jag bad att få ringa upp eftersom jag satt på en buss, berättar Eric.

När han sedan ringde tillbaka förhörde man sig om Erics identitet och berättade sedan att hans American Express-kort blivit kapat. När Eric sedan kollade sitt saldo så hade någon i New Jersey på den amerikanska östkusten handlat rejält.

– Först hade man köpt en Coca Cola för cirka 15 kronor. Nästa transaktion var på 10 357 kronor på Nordstroms, konstaterar Eric.

Nordstroms är en klädaffär med större utbud.

American Express hade noterat den märkliga transaktionen på kortet och valde att ringa upp kunden.

– Jag spärrade sedan allt som gick och eftersom jag inte hade tappat kortet så blir jag inte ekonomiskt lidande av det här. Men under hela min USA-vistelse så behövde jag bara knappa in min pinkod en enda gång. Men det känns ju bra att American Express är alerta.

Anders Stikå är chef för bedrägeriroteln på Polisen Dalarna. Han berättar att det är vanligt att folks kontokort skimmas när de varit utomlands, men att det inte rör sig om något större antal.

– Det kan hända i vilket land som helst och då har en restaurang eller en affär skimmat kortet och sedan sätter man i gång och köper upp till kreditgränsen, som ibland spricker innan kreditkortsgivaren upptäcker skimningen, säger Stikå.

Under dagen har han suttit i videomöte med kolleger som konstaterat att skimningsligorna i landet börjat röra på sig.

– Nu pågår det skimning i södra och västra Sverige och det finns ett fåtal fall i Stockholm där man konstaterat skimningsutrustning på bensinstationer, säger Stikå.

En skimningsutrustning är nästan omöjlig att upptäcka och gärningspersonerna finns ofta i närområdet.

– De vågar helt enkelt inte ha utrustningen applicerad under en längre tid på en och samma plats, säger Stikå.

LÄS MER:

Mack utsatt för skimming

Var uppmärksam vid kortautomat

Två "skimmare" anhållna – nu jagas en hel liga