Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erik Gustafsson har köpt Forsa kvarn

Två kvarnar har alltid funnits i Stora Skedvi kan man säga, Stocksbro och Forsa kvarn. Dessa startades en gång av två bröder från familjen Åberg. Dessa familjer har därefter i stort sett varit mjölnare i bygden under årens lopp.

Historien om Stocksbro kvarn började 1892 när Erik Gustav köpte andelarna till kvarnen från mjölnaren Erikssons dödsbo. Därefter har den kvarnen drivits av familjen Åberg i 120 år.
Även Forsa kvarn har en liknande historia. Där var det en bror till den som startade Stocksbro kvarn som drev Forsa.

Nuvarande kvarn i Stocksbro byggdes 1949. Ungefär samtidigt byggdes även nuvarande Forsa kvarn. Den låg tidigare intill älven och när kraftstationen byggdes flyttas den under 1940-talet till nuvarande plats.
De sista åren har Gunnar och Stig Åberg drivit Stocksbro kvarn och även Forsa kvarn. De sålde kvarnen den första februari i år till Björn Johansson. Med på köpet fick han även Forsa kvarn.

Nu har Björn Johansson sålt Forsa kvarn till Erik Gustafsson, som redan börjat rusta upp den.
Hela Forsa kvarn är en stabil byggnad fast det inte ser så ut om man tittar på utsidan. Främst ska nog alla gamla delar i kvarnen tömmas på maskiner och utrustning som ingick i själva kvarnarbetet.
Det viktiga är nog att kvarnen kommer till användning.

Erik Gustafsson är själv samlare av gamla traktorer och bilar i första hand. Bara sista halvåret har han köpt två lingrävare, en Volvolastbil från 1959 och fyra lastbilar. Nu är nog tanken att få en plats där han kan reparera och få en plats för dessa fordon.

Närmaste granne till kvarnen är pappa Roger Gustafsson. Han är i sin tur lika intresserad av gamla traktorer och bilar. Även hans andre son, Per, har ett likande intresse. Man kan nog kalla familjen Gustafsson för ”traktorfamiljen”.

Roland Engvall
roland.engvall@daladem.se