Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erik Hanses lärde sig fiolspel av den kände Frisell

Annons


Med fiolen under hakan glömmer Erik Hanses alla bekymmer. Sedan 14-årsåldern har han spelat, och mockfjärdsbördige riksspelmannen Anders Frisell var den förste läromästaren.

- Jag kommer så tydligt ihåg när jag träffade Frisell första gången, och hur jag köpte hans fiol, säger Erik Hanses.
Han hoppas kunna delta i vis- och folkmusikfesten på gammelgården den 11 september, till Frisells minne.
Erik Hanses fyllde 90 i vintras, och har ända tills nyligen regelbundet spelat med den populära Slink in-orkestern.
- Nu börjar orken tryta, men jag kommer att spela när jag orkar, säger han när DD träffar honom på Mockfjärds församlingsgård.
Han har käppen i ena handen och fiollådan i den andra när han kommer. Lådan med rikskände Anders Frisells fiol som Erik Hanses köpte som tonåring.

Det var vännen Holger Fredriksson som övertalade Erik Hanses att börja ta fiollektioner.
- Frisell bodde på Hea, granne med Missionskyrkan. Jag var 14 år när jag kom dit första gången, och jag betalade1,50 för lektionen, och sen en krona gången.
Frisell var en sträng lärare. När Erik inte höll takten stampade han så hårt i golvet att taffeln i finrummet skallrade.
- Jag vågade inte annat än att göra spelläxorna, minns Erik.

Efter ungefär två år damp ett brevkort ner i familjen Hanses brevlåda. Frisell förklarade att han gjort sig illa i fingret, att nästa lektion var inställd och att han skulle höra av sig framöver.
- Jag hörde ingenting, så efter några veckor gick jag och Holger dit. Frisell förklarade att han skulle sluta spela. Jag frågade om han skulle sälja fiolen, och det skulle han.
- Farmor lovade betala och jag sa till Frisell att jag var intresserad. Han nämnde ett pris, och jag prutade. Det gjorde man på den tiden, men oj vad jag ångrade mig efteråt. Frisell hade det inte så gott ställt och behövde säkert varenda krona. Jag gav ungefär 200 kronor för fiolen, fortsätter Erik Hanses sin berättelse.

Pojkarna frågade om inte Frisell kunde spela på fiolen en sista gång. Han vägrade, men ändrade sig efter uppmaning av frun.
- Hans son Paul ackompanjerade på taffeln och jag tror dom höll på över en timme. Frisell var i extas, han spelade allt från wienervalser till Hins Polska. Det var musik det!
Efter det spelade Frisell bara någon enstaka gång hos sin dotter i Brötjärna. Han gjorde aldrig mer några offentliga framträdanden, minns Erik.

Fiolens ursprung är okänt, och Erik Hanses har ingen aning om värdet.
- Men jag är glad att jag har den, även om jag oftast spelar på min farfars fiol. Musiken är min medicin och med fiolen under hakan glömmer jag alla bekymmer.
Frisells taffel står på gammelgården där det den 11 september ordnas en vis- och folkmusikfest med Frisell som tema.
- Jag hoppas att jag kan komma, och fiolen tar jag i så fall med mig, lovar Erik Hanses.

CHARLOTTA RÅDMAN FRANSFAKTA Erik Hanses

Ålder: 90.
Bor: I sitt föräldrahem, en bondgård på Högberget.
Civilstånd: Änkling sedan 1995.
Familj: Barnen Lars, Leif och Lena, fyra barnbarn samt särbo.
Yrke: Pensionär. Körde lastbil i 40 år.
Fritid: Spelar fiol så ofta han orkar och hinner.