Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erkänn älvdalskan!

Älvdalska talas sedan urminnes tid i det som tidigare var Älvdalens socken. För närvarande talas det av omkring 2 000 personer, och det finns fortfarande barn som främst talar älvdalska under sina första år.

Lokalt är stödet för älvdalska mycket starkt, och det har i praktiken erkänts som ett eget språk av många språkvetare i internationella sammanhang. I själva verket är skillnaden mellan älvdalska och svenska större än skillnaderna mellan svenska och norska eller danska.

LÄS OCKSÅ "Gör älvdalska till ett landsdelsspråk"

Nyckel till flera språk

Europarådets expertgrupp, som kontrollerar hur Sverige följer minoritetsspråkskonventionen, har fyra gånger uppmanat Sverige att ompröva älvdalskans ställning, senast 2014. Frågan ligger nu på riksdagens bord, genom två riksdagsmotioner om att älvdalska ska erkännas som språk. Vidare arbetar Älvdalens kommun nu för att det ska finnas älvdalska förskolor, där barnen ska få fortsätta att använda sitt modersmål, och inte tvingas byta till svenska.

LÄS HÄR Storsatsning på älvdalska

Det finns således stöd för älvdalskan både på lokal nivå och på europeisk nivå. Men utan ett nationellt erkännande av älvdalska kan språket inte få det långsiktiga stöd som krävs för att det ska överleva och riskerar att dö ut. Kasjubiska har erkänts som ett språk i Polen, asturiska i Spanien och limburgiska i Holland. Också älvdalingarna har rätt till sitt eget språk, och det är nu dags att Sverige erkänner älvdalskan som eget språk!

Niclas Malmberg,

riksdagsledamot (MP)

och Henrik Rosenkvist,

docent i nordiska språk, Göteborgs universitet

LÄS OCKSÅ Hon kastar prinsesskimmer över älvdalskan

Se TV: Här ger Uls Gerda DD:s reporter svar på tal - på älvdalska

Läs fler insändare

Den här texten hade du kunnat få som pushnotis direkt i din telefon!

LADDA NER: Dala-Demokratens app från Appstore för Iphone eller i Google play om du har en telefon med Android

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare