Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erkänner knivhugg – hävdar nödvärn

Han har varit utåtriktad som idrottsledare och debattör i sociala frågor. Samtidigt har 37-åringen i många år kämpat med ett långvarigt narkotikamissbruk.
Nu sitter han i häkte, misstänkt för mordförsök men häktad för grov misshandel.

Annons

37-åringen erkänner att han knivhuggit sitt offer, men hävdar nödvärn.
37-åringen greps klockan 22.45 på torsdagskvällen ­sedan polis larmats till ett hyreshusområde i stan. En man var knivhuggen i sitt hem och pekade ut 37-åringen som gärningsman.

37-åringen medger att han varit på platsen, att han ­orsakat mannens skador men hävdar att han gjort det för att freda sig när han själv blivit angripen av den knivskurne, ytterligare en man och även av en hund.
37-åringen begärdes häktad för försök till mord. ­Falu tingsrätt fann visserligen sannolika skäl för att 37-åringen orsakat offrets skador, men bedömde vad som hänt som grov misshandel, vilket i det här sammanhanget får betraktas som lindrigt.
Åklagaren Kristofer Magnusson fick två veckor på sig att väcka åtal.
Den häktade 37-åringen är utåtriktad och har framträtt i lokalpress i olika sammanhang, dels som idrottsledare, dels som debattör kring ungdomsfrågor.
Sedan i mars förra året står 37-åringen samtidigt under skyddstillsyn med behandlingsplan för sitt mångåriga missbruk.
Han dömdes då till skyddstillsyn för tre narkotikabrott och brott mot knivlagen. Han fick ett ­alternativstraff som tre månaders dängelse utmätt.

I november dömdes han igen för narkotika- och vapenbrott, straffmätt till nio månader, men fick skyddstillsyn och behandlingsplan förlängd.
Sedan dess har 37-åringen i stämning 24 juli hunnit åtalas för brott mot knivlagen i januari och ännu ett narkotikabrott 14 juni i Falun.
Målet var ännu inte utsatt till förhandling när han nu häktades.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se