Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erkänner knivhugg – hävdar nödvärn

Han har varit utåtriktad som idrottsledare och debattör i sociala frågor. Samtidigt har 37-åringen i många år kämpat med ett långvarigt narkotikamissbruk.
Nu sitter han i häkte, misstänkt för mordförsök men häktad för grov misshandel.

37-åringen erkänner att han knivhuggit sitt offer, men hävdar nödvärn.
37-åringen greps klockan 22.45 på torsdagskvällen ­sedan polis larmats till ett hyreshusområde i stan. En man var knivhuggen i sitt hem och pekade ut 37-åringen som gärningsman.

37-åringen medger att han varit på platsen, att han ­orsakat mannens skador men hävdar att han gjort det för att freda sig när han själv blivit angripen av den knivskurne, ytterligare en man och även av en hund.
37-åringen begärdes häktad för försök till mord. ­Falu tingsrätt fann visserligen sannolika skäl för att 37-åringen orsakat offrets skador, men bedömde vad som hänt som grov misshandel, vilket i det här sammanhanget får betraktas som lindrigt.
Åklagaren Kristofer Magnusson fick två veckor på sig att väcka åtal.
Den häktade 37-åringen är utåtriktad och har framträtt i lokalpress i olika sammanhang, dels som idrottsledare, dels som debattör kring ungdomsfrågor.
Sedan i mars förra året står 37-åringen samtidigt under skyddstillsyn med behandlingsplan för sitt mångåriga missbruk.
Han dömdes då till skyddstillsyn för tre narkotikabrott och brott mot knivlagen. Han fick ett ­alternativstraff som tre månaders dängelse utmätt.

I november dömdes han igen för narkotika- och vapenbrott, straffmätt till nio månader, men fick skyddstillsyn och behandlingsplan förlängd.
Sedan dess har 37-åringen i stämning 24 juli hunnit åtalas för brott mot knivlagen i januari och ännu ett narkotikabrott 14 juni i Falun.
Målet var ännu inte utsatt till förhandling när han nu häktades.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se